Derde kwartaal Océ valt tegen op verdeelde beurs

AMSTERDAM, 13 OKT. Een opleving op Wall Street en een licht aantrekkende dollar zetten de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX, rond het middaguur op 460,41 punten, een winst van 0,93 punt.

AMSTERDAM Het kopieerapparatuurbedrijf Océ-van der Grinten opende zoals gebruikelijk de rij van derde-kwartaalcijfers. Het bedrijf presenteerde een 17 procent hogere winst. Dat was aan de onderkant van wat de meeste analisten hadden verwacht. Océ-van der Grinten zakte twee kwartjes terug tot 92 gulden.

Het koersenbord bood een verdeelde aanblik. “Een mengelmoes van plusjes en minnetjes”, aldus een handelaar. De aandelen kregen steun van een enkele dubbeltjes betere obligatiemarkt. Gewacht werd op de consumentenprijzen en de detailhandelsomzet in de VS over september. De internationals bewogen in alle richtingen. Philips won twee dubbeltjes op 72,40 gulden. KLM stond onveranderd op 55 gulden. Unilever raakte drie dubbeltjes kwijt op 208,10. Koninklijke Olie daarentegen klom drie dubbeltjes op 195,60 gulden. DSM zakte 1,20 op 125,70. Akzo Nobel steeg zeven dubbeltjes op 188,40. EVC, producent van pvc, kreeg er dertig cent bij op 56 gulden. Staal- en aluminiumconcern Hoogovens zakte vier dubbeltjes tot 58,10.

Hoek Loos, producent van industriële gassen, werd 1 gulden hoger gewaardeerd op 89,50. De apothekersorganisatie OPG wil twee dochters van Hoek Loos overnemen, samen goed voor een omzet van 75 miljoen gulden. OPG zakte dertig cent in koers tot 38,50.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen licht gestegen. Om 12.00 uur werd in Amsterdam 1,5953 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5925 gisteren. De dollarhandel was rustig in afwachting van de later op de dag te publiceren cijfers over de Amerikaanse economie. Het gaat om de ontwikkeling van de consumentenprijzen en de detailhandelsomzet in september.

De positie van de Franse frank bleef zwak. De munteenheid noteerde onveranderd 32,120 gulden per honderd. De koers van het pond sterling ging fractioneel omlaag van 2,5065 tot 2,5060 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street sloot gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag in de plus. De Dow Jones-index steeg met 29,63 punten tot 4764,88 punten. De omzet bedroeg 345 miljoen aandelen tegenover 343 miljoen de voorgaande dag. De opleving kwam tot stand bij een nerveuze stemming. Dat kwam door de kwartaalcijfers waar handelaren geen al te hoge pet van ophadden. De technologiefondsen trokken nu de kar, na eerder deze week te zijn gedaald. De gisteren bekendgemaakte producentenprijzen in VS over augustus waren overeenkomstig de verwachting en hadden daarom geen invloed op het verloop van de aandelenkoersen.

De dollar zat tegen het einde van de handel in New York op 1,5885 gulden, wat bijna een cent lager was dan de 1,5965 de voorgaande dag. TOKIO De effectenbeurs in Japan beleefde vandaag een rustig handelsverloop. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 90,57 punten of wel 0,5 procent tot 17.880,83. De omzet bleef kwam uit op 290 miljoen aandelen.