Bom

Studenten kunnen zich tegenwoordig op allerlei manieren nuttig maken voor de maatschappij, meent de politiek. D66-Kamerlid Olga Scheltema stelt voor hen in te zetten om de veiligheid van Schiphol te testen. Met een bommetje in hun rugzak zouden ze een wereldreis moeten maken, om de alertheid van de luchthavencontrole op de proef te stellen.

Goed idee! En niet onlogisch: in de jaren zestig waren het studenten die het establishment wilden opblazen, dus een beetje ervaring hebben ze al met springstof. Vraag is wel wat er gebeurt als een academische smokkelaar er op Schiphol doorheen glipt; het zou niet voor het eerst zijn dat in dit land iets illegaals wordt doorgelaten door politiepersoneel. Dan hebben we een probleem, of - als die bommen op scherp staan - een drastische manier om het aantal studenten te verminderen. De vrijwilligers moeten daarom wel behoorlijk worden beloond voor hun inspanningen, en dat kan eenvoudig als minister Ritzen ze een semtex-toeslag geeft op hun prestatiebeurs.

Als het allemaal wèl goed gaat, kunnen de bevoorrechte jongelui ook best wat andere lastige maatschappelijke klusjes opknappen die nu blijven liggen: inspringen voor de Spoorwegpolitie, een paar nachtjes slapen in een pas beveiligde kerncentrale. En er moeten jaarlijks stapels studieboeken worden gelezen - óók onaangenaam werk.

    • Sjoerd de Jong