Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Beierse premier noemt Fokker miskoop Dasa

MÜNCHEN, 13 OKT. De Beierse premier Stoiber vindt de aankoop van Fokker door Dasa een zakelijke miskoop. Dit heeft hij gisteren gezegd in een vraaggesprek.

In het vraaggesprek maant hij de Duitse vliegtuigbouwer, grootaandeelhouder van Fokker, om op agressievere en innovatievere wijze markten te ontsluiten. Nieuwe produkten en nieuwe markten moeten de drastische veranderingen in de lucht- en ruimtevaart opvangen. Stoiber pleit verder voor verder inrijgen van de Duitse industrie in een Europees samenwerkingsverband.

Stoiber is een van de deelstaatpremiers met Dasa-vestigingen die vandaag in Bonn met vertegenwoordigers van het concern opnieuw te gast zijn bij minister van economische zaken Rexrodt. Volgens de Beierse premier verwacht de politiek duidelijkheid over de te ontwikkelen produkten voordat zij met subsidies over de brug komt. De opmerkingen van de premier zijn grotendeels bedoeld als geruststelling voor de Duitse belastingbetaler, die weinig enthousiast is voor het idee dat in Duitsland banen sneuvelen en subsidies worden verstrekt om - deels - de verliezen in Nederland op te vangen.

Dasa moet zich richten op nieuwe produkten. In plaats daarvan compenseert het concern nu het omzetverlies in de defensiesector en de civiele vliegtuigbouw met het schrappen van arbeidsplaatsen. Stoiber doelt op Dolores, het saneringsplan van Dasa dat volgens de bonden wel eens 15.000 banen zou kunnen kosten. De premier vindt dat het bedrijf ook de efficiëntie kan verbeteren. Besluiten over Dolores zijn volgens hem pas in november te verwachten.

De premier vreest ook dat een Dasa met 30.000 werknemers, ervan uitgaande dat ook het voorgenomen Europees gevechtsvliegtuig (Eurofighter) niet van de grond komt, als onderneming en in haar zelfstandigheid wordt bedreigd.

Volgens Stoiber verwachten het moederbedrijf Daimler-Benz en de aandeelhouders dat Dasa op den duur in de vliegtuigbouw winst gaat maken. Anders zou het moederconcern weleens verlieslijdende onderdelen kunnen afstoten. Stoiber noemt geen namen, maar Fokker zit al sinds 1993 zwaar in de rode cijfers. (DPA, ANP)