Archief van Noske in Haags museum

DEN HAAG, 13 OKT. De omvangrijke archieven met Nederlandse muziek van de Haagse violist Willem Noske zijn sinds gisteren definitief ondergebracht in de Schamhardt-vleugel van het Haags Gemeentemuseum, dat zelf een grote muziekafdeling heeft en andere archieven beheert. Een nieuw samengestelde catalogus met 3175 pianowerken van Nederlandse componisten werd gisteren aangeboden aan staatssecretaris Nuis van cultuur. Hij prees de daarbij aanwezige Willem Noske (77) omdat hij grote delen van de Nederlandse muziekgeschiedenis uit de laatste vijf eeuwen heeft gered van de vergetelheid.

De collecties van Noske, die op afspraak zijn te raadplegen, zijn nu met steun van het ministerie van OCW en verschillende fondsen eigendom geworden van de stichting Musica Neerlandica en vallen onder de werking van de Wet Behoiud Cultuurbezit. De collectie, die in meer dan 45 jaar is bijeengebracht, beslaat ondermeer 20.000 muziekuitgaven in alalerlei genres van zo'n 4000 Nederlandse componisten. Verder zijn er manuscripten, protretten en andere musicalia. Het op een computer catalogiseren van de collectie zal nog enkele jaren vergen.