Voorkeur; Theater

KIEK UUT Kleine autobiografie van cabaretière Kiki Heessels, geestig en geraffineerd. 13 okt Arnhem Posttheater.

JONGENS WAREN WE Gebroeders Flint en Het Volk in een klein juweel van een voorstelling, naar Nescio, vervuld van heimwee naar de voorbije tijd van de wereldbestormende jeugd. 13, 14 okt Amsterdam Bellevue, 17 okt Emmen De Muzeval Emmen, 19 okt Zevenaar De Bommersheuf.

ANGELS IN AMERICA In het nieuwe eigen huis aan de Rotterdamse William Boothlaan brengt het RO Theater een geweldig evenement: zeven uur toneel in twee delen beslaat 'Angels in America' van Tony Kushner en daar is geen minuut verveling bij. Volgens de wetten van de soap opera, met hulp van alerte one liners en onsentimenteel melodrama, gaan we alras houden van alle even waanzinnige als menselijke personages en volgen ze als het moet tot in de hemel. Met schitterende rollen van alle acht acteurs. Deel 1: 12 okt, deel 2: 13 okt, deel 1 en 2: 14 en 15 okt Rotterdam RO Theater.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans combineert energie, emotie en theatraliteit in een programma met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers. De voorstelling is een gelukkige combinatie van krachtige bewegingen, opzwepende muziek en smaakvolle toneelbeelden. 13 okt Haarlem Stadsschouwburg, 14 okt Rotterdam Zuidplein, 17 okt Gouda Schouwburg, 18 okt Doetinchem Amphion, 19 okt Ede De Reehorst.

HET PAD VAN FORTUIN Stekelig cabaret door Vincent Bijlo. 13 okt Drachten De Lawei, 14 okt Baarn De Speeldoos, 19 okt Lelystad Agora.

THE CONCERT THEY NEVER GAVE Aanstekelijke lopende-band-muziek door Elvis Presley, Buddy Holly en Roy Orbison - althans, wat daar op lijkt. 13 okt Nijmegen Concertgebouw. 15 okt Venlo De Maaspoort, 17, 18 okt Rotterdam Luxor, 19 okt Tiel Agnietenhof.

4XLIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 15 okt Spijkernisse De Stoep, 18 okt Den Haag Theater a/h Spui, 19 okt Lochem Schouwburg.

EZELKABINET Met steeds een andere groteske kop op hun tengere lijven laten Geerten ten Bosch en Harriët van Reek een vreemd soort carnavalsstoet voorbij trekken in een soort poppenkast voor volwassenen. Ongepolijst en eigenzinnig beeldend theater, dat overwegend verwijst naar de vergeefsheid van het bestaan. 13 okt Groningen Kruithuis, 19 okt Eindhoven Plaza Futura.

EN VERDER Hiep hiep rahoe van Urbanus. 14, 15 okt Middelburg Stadsschouwburg, 18, 19 okt Bergen op Zoom De Maagd; Laat maar laaien door Kees Torn. 14 okt Zierikzee Concertzaal, 19 okt Oldenzaal Kruimeltheater; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 12 okt Doetinchem Amphion. 13, 14 okt Rijswijk Schouwburg; 18 okt Winterswijk Cultureel Centrum, 19 okt Venlo De Maaspoort; You're the top met Willem Nijholt. 13 okt Hengelo Schouwburg, 14 okt Den Haag Koninklijke Schouwburg. 15 okt Bussum 't Spant, 18 okt Stadskanaal Geert Teis, 19 okt Rotterdam Zuidplein.