Voorkeur; Muziek

EBONY BAND De Ebony Band geeft olv Werner Herbers 15 okt. 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw en 24 okt. 20u15 in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg een concert met muziek van componisten uit de periode 1927-1952 die zijn beïnvloed door Schönbergs Tweede Weense School: Erich Itor Kahn, Jozef Koffler, Max Brand, Wladimir Vogel en Kees van Baaren. Solisten zijn de sopraan Ingrid Kapelle en de cellist Daniël Esser.

PHILHARMONIA MOLDAVA De Philharmonia Moldava maakt een korte tournee door ons land olv de in ons land wonende Roemeense dirigent en violist Alexander Lascae. Solist is de Russische violist Ilya Grubert, die het Vioolconcert van Brahms speelt. Verder op het programma de ouverture Cyrano de Bergerac van de Nederlandse componist Wagenaar, de Rapsodie nr 1 van de Roemeense componist Enescu en suite Romeo en Julia van de Rus Tsjaikovski. 13 okt. 20u15 Martinihal Groningen; 14 okt. Concertgebouw Amsterdam; 15 okt. 14u30 Schouwburg Gouda; 17 okt. 20u15 Concertgebouw Haarlem; 18 okt. 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

JAZZMARATHON De 21ste editie brengt een flinke rij musici op de been. Vrijdag zijn oa het trio van altsaxofonist Arthur Blythe en Attack the Future van bassist Mark Helias te horen, zaterdag Machine Gun van saxofonist Thomas Chapin, Gemini Gemini van bassist Jamaladeen Tacuma en Secret Doctrine, weer een nieuwe groep van altist Steve Coleman, en op zondag het Podium Trio met vier gasten onder wie saxofonist David Murray en gitarist Kelvyn Bell, het Science Project van Vernon Reid en als klap op de vuurpijl Masada van de roemruchte John Zorn. Verder 'surprise acts', video programma, foto-tentoonstelling en een lezing door Jules Deelder over trompettist Chet Baker. 13 t/m 15 okt Oosterpoort Groningen. Inl 050-3680279.

RICKIE LEE JONES Op haar nieuwe cd 'Naked Songs' klinkt ze, terwijl ze zichzelf begeleid op gitaar of piano, soms heel verleidelijk, op andere momenten als een dreinend kind. 17 okt Paradiso Amsterdam.

EVERLY BROTHERS Nu geheel vernieuwd, belooft de organisator, met country-blokje en onverwoestbaar tweestemmig tienerleed. 12 okt Oosterpoort, Groningen, 13 okt Ahoy, Rotterdam, 15 okt Philipshal, Eindhoven.

BOSS HOG Ruige rock en blote meisjes uit het kamp van The John Spencer Blues Explosion. 13 okt Effenaar, Eindhoven, 14 okt Melkweg, Amsterdam, 15 okt Vera, Groningen.

BUSH Grunge uit Engeland: de nieuwste trend in de Verenigde Staten. 14 okt Tivoli, Utrecht, 15 okt Melkweg, Amsterdam, 16 okt Effenaar, Eindhoven, 18 okt Paard, Den Haag.

RED HOT CHILI PEPPERS Verse tatoeages, een nieuwe gitarist en de tamelijk ondoorgrondelijke muziek op de recente cd 'One hot minute' waarop de Chili Peppers het funk-pad verlaten voor expedities in het niemandsland tussen Jane's Addiction en Pearl Jam. 16 okt Ahoy, Rotterdam.