Voorkeur; Galerie

WIJNANDA DEROO Wijanda Deroo die in New York woont en werkt, exposeert een serie nieuwe foto's in kleur getiteld Living Arrangements. Zij fotografeerde interieurs van de typisch Amerikaanse 'mobile homes' die aan aspirant-kopers gestoffeerd en gemeubileerd worden aangeboden. De combinatie van een beperkte ruimte met een protserige inrichting levert vreemde beelden op. T/m 9 nov Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.

KRZYSZTOF WODICZKO De Pool Krzystof Wodiczko opereert op het grensvlak van kunst en politiek. De Appel toont een overzicht van zijn projecten vanaf 1969 tot nu. Wodiczko stamt uit de generatie idealistische kunstenaars die eind jaren zestig zochten naar alternatieven voor de kunst-om-de-kunst. Het accent lag niet langer op het kunstwerk als verkoopbaar produkt, maar op het activeren van sociale processen: kunst als instrument in een bewustwordingsproces. De integratie van kunst en politiek is het best geslaagd in Alien Staff, een hulpmiddel om de communicatie tussen buitenlanders en de rest van de bevolking te bevorderen. T/m 5 nov De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 12-17u.

WILLEM DIEPRAAM Foto's uit het boek Landschap aan Zee van Willem Diepraam dat onlangs werd gepresenteerd, zijn te zien bij Galerie Speijer & Vogtschmidt. Diepraam keerde terug naar het landschap van zijn jeugd: de Hoogovens bij IJmuiden. Landschap aan Zee gaat over de fascinerende schoonheid van schoorstenen, ertsbergen en het kilometerslange fabriekscomplex. T/m 3 nov Galerie Speijer & Vogtschmidt, Frederiksplein 14, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

ADAM COLTON De Engelse beeldhouwer Adam Colton maakt meestal beelden die enigszins in zichzelf zijn gekeerd. Bij galerie Rob de Vries exposeert hij een voor zijn doen ongebruikelijke 'installatie': een combinatie van een tekening van een Christus met boven hem een afdruk van een steen, die dreigend boven de liggende figuur hangt. T/m 29 okt Galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2a, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

ANSUYA BLOM In de schilderijen van Ansuya Blom keren verschillende voorwerpen regelmatig terug en daardoor worden ze bijna symbolen: voetjes, planten en een stelsel van buizen en kamers. Daarnaast hebben haar doeken vaak een mysterieuze, poëtische uitstraling die tot contemplatie stemt. T/m 25 okt Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9B, Amsterdam. Di t/m za 13-17.30u.

EN VERDER In Amsterdam: in het galeriecomplex aan de Lijnbaansgracht t/m 15 nov verfijnde aquarellen van de Zwitserse Silvia Bächli bij Galerie Oele en nieuwe beelden van Rini Hurkmans bij Lumen Travo; schilderijen en aquarellen van Hans van Hoek t/m 28 okt bij Collection d'Art en nog t/m 22 okt een beeld en grafiek van Henk Visch bij Galerie Fons Welters. In het Utrechtse Kunstcentrum Begane Grond presenteren beeldend kunstenaar Mels van Zutphen en cineast Sander Blom t/m 29 okt drie filminstallaties en een korte documentaire getiteld 'Zien is geloven'.