Voetbalsupporters in voorlopige vrijheid

ALMELO, 12 OKT. De rechtbank in Almelo heeft de voorlopige hechtenis opgeheven van vier inwoners van Den Haag. Zij worden ervan verdacht begin juni een toeschouwer bij een amateurvoetbaltoernooi voor horeca-elftallen zo mishandeld te hebben dat hij twee weken later overleed. De Hagenaars ontkennen.

De verdachten behoren bij een horeca-elftal, The Terminators genaamd. De mannen, in leeftijd variërend van 24 tot 29 jaar, zijn 'beruchte' voetbalsupporters. Zij mogen wegens herhaald wangedrag geen wedstrijden van FC Den Haag meer bijwonen.

Tijdens het horeca-toernooi in Deurningen gaf de scheidsrechter een speler van The Terminators een rode kaart op het moment dat de Haagse ploeg met 2-0 achterstond tegen een elftal uit Hengelo. De rode kaart was de opmaat tot een vechtpartij, waarbij ook de coach van de tegenpartij betrokken raakte. Hij verschool zich achter de vader van een van de spelers van de ploeg uit Hengelo. Deze man is zodanig geslagen en getrapt, dat hij twee weken later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. Maar aangezien de man op eigen gelegenheid het sportveld kon verlaten, was het niet duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen waren. Een patholoog-anatoom zal in de Verenigde Staten laten uitzoeken in hoeverre een eventuele aangeboren afwijking de dood kan hebben veroorzaakt.

Circa honderd toeschouwers waren getuige van de vechtpartij en iedereen heeft wat anders gezien. Volgens officier van justitie P. Quak hebben afgetapte telefoongesprekken aangetoond dat de vier verdachten probeerden getuigen om te kopen.

In eerste instantie ging het om zes verdachten. Tegen de vijfde is een celstraf geëist van vijftien maanden. De zesde zou volgens Quak vrijgelaten moeten worden, omdat hij door de andere vier als hoofdverdachte werd aangewezen. Aangezien hij niet tot de groep behoort, verdenkt Quak de vier ervan deze verdachte te gebruiken om zichzelf vrij te pleiten. De rechtbank zet de zaak op 20 oktober voort. Dan wordt de scheidsrechter gehoord die de wedstrijd heeft geleid en kan ook het rapport van de patholoog-anatoom behandeld worden.