Vier landen zeker van EK-deelname

ROTTERDAM, 12 OKT. Rusland, Spanje en Zwitserland hebben zich gisteravond verzekerd van deelname aan het Europees kampioenschap van volgend jaar zomer. Engeland is als gastheer al geplaatst voor het voetbaltoernooi. Bulgarije en Roemenië leden een verrassende nederlaag, waardoor de eerste plaats in de groep van beide landen, die rechtstreekse kwalificatie voor de eindronde betekent, nog niet zeker is. Omdat ook de zes beste nummers twee zich plaatsen, hoeven zowel Bulgarije als Roemenië zich echter niet al te veel zorgen te maken. De slechtste nummers twee spelen in december in Liverpool een beslissingswedstrijd.

In groep 1 won Frankrijk in Boekarest van koploper Roemenië met 3-1. De zege was verdiend en bracht de Fransen dichter bij Engeland. Roemenië, met nog één punt voorsprong op Frankrijk, speelt de laatste groepswedstrijd in en tegen Slowakije. Frankrijk ontvangt Israel. Slowakije kan nog op de tweede plaats eindigen als het de laatste wedstrijd wint en Frankrijk verliest van Israel.

Slowakije, de nummer 3 van groep 1, maakte gisteren een einde aan de laatste illusies van Polen op een reis naar Engeland. Slowakije zegevierde in Bratislava met 4-1. Polen, met Feyenoorder Iwan, beëindigde het duel met negen man. Kosecki en Swierczewski kregen de rode kaart.

In groep 2 toonden zowel Denemarken als Spanje zich in Kopenhagen snel tevreden met 1-1. Na de gelijkmaker van Vilfort in de 46ste minuut deden beide partijen het rustig aan. Uit een strafschop had Hierro in de 17de minuut de score geopend. Spanje is nu zeker van Engeland, Denemarken moet nog winnen van het zwakke Armenië om een 'sterke' nummer twee te worden.

In groep 3 plaatste Zwitserland zich voor het EK door in Zürich de laatste wedstrijd tegen Hongarije met 3-0 te winnen. In dezelfde poule moet Turkije, dat gisteren op en tegen IJsland 0-0 speelden, de afsluitende uitwedstrijd tegen Zweden winnen om Engeland te halen.

In groep 4 verloor Oekraïne met 3-2 van in en tegen het al uitgerangeerde Slovenië, na een voorsprong van 0-2. De kans op het EK is daardoor een stuk kleiner geworden. Litouwen versloeg Estland: 5-0. Zowel Oekraïne als Litouwen is afhankelijk van misstappen van Italië om tweede te worden. Koploper Kroatië is alleen nog in te halen door Italië.

In groep 6 verspeelde Oostenrijk de tweede plaats aan Ierland. In Wenen kon de thuisploeg niet winnen van koploper Portugal: 1-1. In de laatste wedstrijd tegen Ierland verdedigt Portugal voor eigen publiek de voorsprong van drie punten. De Ieren versloegen Letland in Dublin met 2-1.

In groep 7 incasseerde Bulgarije de eerste nederlaag. De verzwakte ploeg verloor in Tiflis van Georgië met 2-1. Duitsland kwam op gelijke hoogte met de Bulgaren door een krappe zege in Cardiff op Wales: 2-1. Twee eigen doelpunten, van Melville en van Helmer, brachten pas een kwartier voor tijd wat leven in de wedstrijd. Klinsmann maakte de winnende goal. Op 15 november spelen Duitsland en Bulgarije tegen elkaar om de eerste plaats.

In groep 8 verspeelde Griekenland de laatste kans op het EK. Rusland behield in Moskou de ongeslagen status: 2-1. Daardoor zijn de Russen zeker van Engeland. Schotland is als goede nummer twee ook dichtbij het EK.