Vice-president Ecuador weg om corruptie-zaak

QUITO, 12 OKT. De vice-president van Ecuador, Alberto Dahik, is gisteren afgetreden nadat het Hooggerechtshof woensdag een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd wegens corruptie. Dahik wordt ervan verdacht staatsfondsen te hebben verduisterd. Zijn bankrekeningen zijn op bevel van het Hooggerechtshof bevroren. De voorzitter van het parlement, Fabian Alarcon, zal Dahik voorlopig vervangen als vice-president.

De Ecuadoraanse president, Sixto Duran Ballén noemde het arrestatiebevel in een televisietoespraak “illegaal”. De vice-president is de drijvende kracht achter de economische hervormingen die de inflatie in Ecuador hebben teruggebracht van 62 procent in 1992 tot 20 procent dit jaar. Dahik ontkwam vorige week aan impeachment door het Congres.

Dahik (42) wordt ervan beschuldigd meer dan 776.000 gulden aan overheidsgelden op zijn persoonlijke bankrekeningen te hebben gestort. De vice-president houdt vol dat het geld voor “geheime doeleinden” die verband zouden houden met de nationale veiligheid is gestort op rekeningen van de regering. Het is nog niet duidelijk of Dahik inmiddels is gearresteerd of zich op vrije voeten bevindt. Hij werd woensdagavond voor het laatst gesignaleerd toen hij zijn woning verliet in gezelschap van zijn lijfwachten. (AFP, Reuter)