TV-serie Abeltje 'te duur': geen subsidie

ROTTERDAM, 12 OKT. Het Stimuleringsfonds voor omroepprodukties weigert bij te dragen aan de financiering van de verfilming van het kinderboek Abeltje van Annie M.G. Schmidt. Het fonds vindt de kwaliteit van het scenario goed, maar wijst een bijdrage van 2 miljoen gulden af omdat men de produktie van 11 miljoen te duur vindt.

Producent Burny Bos, die samen met de AVRO aan het project werkt, zoekt nu in buiten- en binnenland andere financiers. Als er geen Nederlandse financiers gevonden worden zal de eerste verfilming van een boek van Annie M.G. Schmidt in een buitenlandse taal geschieden, aldus producent Bos. De producenten hebben al voor 9 miljoen gulden financiers gevonden. Onder meer de Belgische en Duitse televisiezenders BRTN en WDR betalen mee.

De AVRO gaat in beroep tegen de subsidieweigering. Het fonds heeft volgens de AVRO-manager voor culturele programma's, K. van Twist, niet aangegeven waar de begroting niet klopt en wekt zo de suggestie dat de verfilming van Abeltje nodeloos duur wordt. Van Twist bestrijdt dat: “Wij willen een tv-produktie van hoge, internationale kwaliteit maken. De film wordt mede duur door de vele trucages die nodig zijn om de lift van Abeltje te laten vliegen.” Abeltje, dat Annie M.G. Schmidt in 1953 schreef, gaat over een liftjongen in een groot warenhuis, die met zijn lift vol mensen door het dak van het warenhuis schiet en een reis om de wereld maakt. Voor haar overlijden begin dit jaar heeft Annie M.G. Schmidt haar fiat gegeven aan het scenario, dat Burny Bos en regisseur Ben Sombogaart in overleg met haar maakten en integraal aan haar voorlazen.

    • Paul Steenhuis