Talibaan vallen Afghaanse hoofdstad aan

KABUL, 12 OKT. De islamitische studenten-rebellen in Afghanistan, de Talibaan, hebben vanmorgen vroeg de hoofdstad, Kabul, aangevallen. De troepen van de president, Burhannuddin Rabbani, hebben een tegenoffensief ingezet. De twee partijen bestoken elkaar met raketten en artillerie. Ook in het hoofdkwartier van de Talibaan, Maidan Shahr, en nabij Charasyab, de stad die gisteren door de rebellen werd ingenomen, wordt gevochten. De Talibaan vielen Kabul aan terwijl de speciale gezant van de Verenigde Naties, Mahmood Mestiri, nog onderhandelingen voerde over een staakt-het-vuren. Gisteravond vielen Oezbeekse soldaten de troepen van Rabbani aan bij de Salang-tunnel, honderd kilometer ten noorden van Kabul. Er doen in Afghanistan geruchten de ronde dat de Talibaan, die de helft van het zuiden van het land hebben veroverd, en de Oezbeken, die enkele andere provincies in handen hebben, samenwerken om Rabbani en zijn legerbevelhebber, Ahmed Shah Massoud, te verjagen. In Afghanistan woedt een burgeroorlog tussen verschillende islamitische facties sinds die in 1992 het communistische regime omver wierpen. (AFP)