SPD vindt nieuwe politiek manager

BONN, 12 OKT. SPD-voorzitter Rudolf Scharping heeft de 55-jarige minister van sociale zaken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Franz Müntefering, bereid gevonden om politiek manager (“Bundesgeschäftsführer”) van de partij te worden. Müntefering, die voorzitter blijft van de SPD-afdeling Westfalen, was van 1975 tot 1992 lid van de Bondsdag. Hij was uitgesproken voorstander van de afgelopen zomer moeizaam gesloten regeringscoalitie van SPD en Groenen in Noordrijn-Westfalen en gold ook als een kroonprins voor de uiteindelijke opvolging van de regionale premier, Johannes Rau.

Müntefering wordt in het SPD-hoofdkwartier in Bonn opvolger van Günter Verheugen, die twee weken geleden vertrok omdat hij genoeg had van de “anonieme campagnes” tegen hem binnen de SPD-top. De door maandenlange interne partijtwisten aangeslagen Scharping had sindsdien steeds zijn neus gestoten bij het zoeken naar een nieuwe rechterhand in de partijtop. Ook Müntefering had vorige week al eens nee gezegd. Doordat de meningsverschillen in de partijleiding een sterk persoonlijk karakter hebben, en vaak liggen tussen Scharping en zijn rivalen Gerhard Schröder (premier Nedersaksen) en Oskar Lafontaine (idem Saarland), moest er bij de keuze van Verheugens opvolger ook op diens politieke “afstand” tot deze concurrenten worden gelet.

De tijd drong bovendien voor Scharping, die maandag een nieuwe partijmanager aan het SPD-bestuur moest voorstellen en bovendien zelf als voorzitter moet worden herkozen op een SPD-congres van 14 tot 17 november in Mannheim. Daar kwam bij dat er de afgelopen weken in de Duitse media geregeld over werd gespeculeerd dat Johannes Rau, een van de SPD-ondervoorzitters en onbetwist de grote “kingmaker” in de partij, bezig was zijn handen van Scharping af te trekken. Ook Rau zou ervoor zijn om Scharping zo spoedig mogelijk te vervangen als partijchef, kandidaat-lijsttrekker en fractievoorzitter in de Bondsdag, namelijk door respectievelijk Lafontaine, Schröder en de Bondsdagspecialist voor sociale zaken, Rudolf Dressler, heette het. “Scharpings erfenis is al verdeeld', schreef de Frankfurter Allgemeine twee weken geleden bijvoorbeeld. Nu Müntefering zich onder druk van Rau alsnog beschikbaar heeft gesteld als rechterhand van Scharping lijken dergelijke speculaties voorshands zonder veel betekenis.

Het was dan ook niet verbazingwekkend dat Scharping de bereidheid van Müntefering gisteren verheugd “een politiek signaal voor meer samenwerking in de SPD” noemde. Scharping weet zich nu gesteund door het machtige (en grootste) SPD-gewest Noordrijn-Westfalen.

    • J.M. Bik