Schaatsers krijgen geldprijzen

DAVOS, 12 OKT. De internationale schaatsunie ISU heeft voor het komende seizoen bij de Europese- en wereldkampioenschappen en in de wereldbeker-cyclus geldprijzen beschikbaar gesteld. Gouden medailles en lauwerkransen, tot nu toe de hoofdprijzen, passen niet langer in de voortschrijdende professionalisering van de schaatssport, zo heeft de in Davos zetelende unie onderkend.

Indien Rintje Ritsma begin 1996 zijn Europese- en wereldtitel prolongeert, stort de ISU respectievelijk 10.000 en 25.000 dollar op zijn rekening. Vorige jaren waren beide titeltoernooien voor de Fries nog goed voor donaties in natura, goud ter waarde van een kleine 10.000 gulden. Voor de tweede plaatsen zijn in het seizoen 1995-'96 5.000 en 15.000 dollar beschikbaar. De ISU waardeert mannen en vrouwen gelijk.

De schaatsunie, die de geldbedragen volgende week in het officiële ISU-bulletin publiceert, maakt ook de reeks wereldbekerwedstrijden lucratiever voor de schaatsers. De winnaars van de eindklassementen per afstand ontvangen 15.000 dollar, zo'n 25.000 gulden. Vorig jaar betaalde de unie 6.000 dollar uit, bij winst per afzonderlijke wedstrijd 500 Zwitserse francs, circa 800 gulden. De 6.000 dollar telt de ISU nu neer bij de WK-afstanden, die in maart voor het eerst worden gehouden, per gewonnen race. De winnaar en de winnares van de WK-sprint in Heerenveen krijgen ieder 15.000 dollar.

De ISU reageert met de financiële opwaardering op de ontwikkelingen in vooral het kunstrijden, waar de profs de amateurkampioenschappen steeds meer mijden. Het kunstrijden is veruit de belangrijkste inkomstenbron voor de internationale schaatsunie. Langebaan-schaatsen en het shorttrack profiteren mee van de veranderde zienswijze, ingegeven door de nieuwe ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta. De Italiaan volgde vorig jaar de Noor Olaf Poulsen op. (ANP)