Overslag haven Amsterdam stijgt

De goederenoverslag in de Amsterdamse havenregio is in de eerste maanden van dit jaar gestegen met 1,4 procent tot 24,7 miljoen ton. Vooral in droge bulkgoederen werd vooruitgang geboekt. Daar noteerde het Gemeentelijk Havenbedrijf van Amsterdam een stijging van 5,7 procent.

Het Havenbedrijf verwacht dat de groei zich in het tweede halfjaar voortzet, zodat over heel 1995 de overslag tegen de 50 miljoen ton zal komen te liggen. In het stukgoed, onder meer containers, was sprake van een flinke teruggang met 12,2 procent.

In de sector van de droge bulkgoederen deden vooral steenkool (plus 7,2 procent) en ertsen (plus 12 procent) het goed. Deze stijging vond onder meer zijn oorzaak in de produktiestijging bij Hoogovens. Bij het stukgoed zakte de overslag terug tot 3,3 miljoen ton. Bij de containers was sprake van een achteruitgang met 5 procent, het roll-on-roll-off-verkeer daalde met 4 procent en het conventionele stukgoed (kratten, balen, etc.) liep zelfs met bijna 15 procent terug.