OPG wil medische divisie Hoek Loos

Apothekerscoöperatie OPG wil de medische divisie overnemen van Hoek Loos, de Schiedamse producent van industriële gassen.

Volgens beide partijen zullen de onderhandelingen binnen afzienbare tijd tot definitieve overeenstemming leiden.

OPG wil de over te nemen activiteiten inpassen in de divisie Medische produktie en handel. Daarvan maakt onder meer deel uit Spruyt-Hillen, een bedrijf dat in dezelfde sector werkzaam is.

Hoek Loos rekent de verkoop van apparaten en wegwerpprodukten aan ziekenhuizen en thuiszorginstanties al langer niet meer tot zijn kernactiviteiten. Binnen de totale bedrijfsactiviteiten neemt het belang van de divisie af. Nog niet zo lang geleden bepaalden deze activiteiten 25 procent van Hoeks omzet, inmiddels is dit nog maar 14 procent. De divisie bestaat uit Medico in Oud-Beijerland, een marketing- en distributie-organisatie voor ziekenhuizen en verpleegtehuizen, en Hoek Loos Medische Technologie in Schiedam, een handelsmaatschappij op het gebied van medische apparatuur en thuiszorg. Beide bedrijven tellen in totaal ongeveer 140 werknemers en realiseerden vorig jaar een omzet van 75 miljoen gulden.

De medische afdeling had het de afgelopen jaren niet gemakkelijk. Bezuinigingen in de gezondheidszorg, waarbij ziekenhuizen bestellingen uitstelden, leiden tot een reorganisatie. Het assortiment werd aanzienlijk uitgedund, evenals de voorraden. Zeer recent stapte bij Hoek Loos A. van Tienhoven uit de directie. Van Tienhoven, die onder andere de medische divisie onder zijn hoede had, vond dat zijn portefeuille door de beleidswijziging te zeer was uitgehold.