Oost-West project van Arbeidsbureau biedt Groningers uitzicht op banen; Therapeuten op sollicitatie in Duitsland

GRONINGEN, 12 OKT. Fysiotherapeut Olaf van Bronswijk glimlacht. Hij heeft altijd geroepen nooit naar Duitsland te willen. Dat trok hem niet. Maar na mislukte avonturen in Spanje en Engeland veranderde hij van gedachten. In Duitse klinieken is het allemaal toch wel wat beter geregeld, heeft hij begrepen. “Spanje was een wilde gok, Engeland een kleine gok, nu ga ik op zeker.”

Olaf van Bronswijk (27) zit naast Janet Dallinga (25) in een bus die net is vertrokken naar het Zuidduitse Schaufling. Ze zijn met 31 andere werkzoekende fysiotherapeuten en oefentherapeuten ingegaan op de uitnodiging van het Arbeidsbureau Winschoten om deze week met een sollicitatiereis mee te gaan naar Zuid-Duitsland. De Bavaria Klinik, een organisatie die zeven privé revalidatie-klinieken drijft in Duitsland, wil uitbreiden en zit te springen om Nederlandse fysiotherapeuten. “Ze hebben tot medio 1996 zeker 80 à 90 fysiotherapeuten nodig”, vertelt directeur G. Koerts van het arbeidsbureau in Oost-Groningen, die de driedaagse trip samen met twee collega's meemaakt.

Dat dit arbeidsbureau de reis organiseert komt door het 'Oost-West-Project'. Twee jaar geleden begon het arbeidsbureau in het hele land banen te zoeken voor mensen uit Oost-Groningen. Koerts: “Wij kunnen weinig doen aan de slechte arbeidsmarktsituatie in Oost-Groningen. Bij vervelende omstandigheden word je creatief.”

Het begon met contacten op Schiphol en in Hoofddorp, maar al snel keek men in Winschoten over de Duitse grens, waar vooral een nijpend tekort bleek te bestaan aan verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Inmiddels bemiddelt het Winschoter arbeidsbureau verpleegkundigen en fysiotherapeuten uit het hele land naar banen in Duitsland, vooral naar Bonn. Collega's van Koerts reageerden wel eens kritisch, vertelt hij. Ze vroegen zich af of het Winschoter arbeidsbureau zich niet meer op de eigen regio moest richten. Jaloezie, volgens Koerts. “Waarom zouden we dit niet mogen doen als we onze oorspronkelijke taak ook goed doen”, vraagt hij zich af. Het Arbeidsbureau Winschoten is volgens hem landelijk een van de voorlopers op het terrein van internationale arbeidsbemiddeling.

Janet en Olaf wonen in Groningen. Ze gaan mee met de sollicitatiereis omdat “ze nog niet de mazzel hebben gehad dat een fysiotherapeut voor wie ze een waarneming deden, niet meer terugkeerde”. Gezien de nieuwe bezuinigingen die in 1996 de fysiotherapie treffen, zijn de kansen op een baan of een eigen praktijk volgens beiden tot een minimum gedaald. En ze hebben genoeg van af en toe te mogen waarnemen. Janet: “Ik wil me nu wel eens specialiseren en dat lukt zo niet”. Olaf: “Je kunt patiënten nooit van het begin tot het einde behandelen.”

Janet steekt een sigaret op en vertelt zin te hebben om in een luxe instelling als de Bavaria Klinik te gaan werken. “Als ze de helft hebben van wat in de folder staat, zit het wel goed.” Prachtige behandelruimtes, goede apparatuur, een manege, een zwembad, een handboogschietbaan. Dat is nog eens wat anders dan die “jaren zestig oefenruimtes” in veel Nederlandse verpleeghuizen. Maar vooral belangrijk vindt ze de mogelijkheden die de Bavaria Klinik biedt om opleidingen te volgen.

De Duitse kliniek, die voor iedereen de reis betaalt, is tijdens de heenreis met vier personeelsleden vertegenwoordigd. De bedoeling is dat tijdens de busreis al sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Janet vindt dat maar niks. “Ik moet weer even wennen om Duits te praten”. Echt druk maakt ze zich niet. “De Duitsers staan immers om ons te trappelen”. Ze heeft net over een onderzoek gelezen waaruit blijkt dat de Nederlandse fysiotherapie-opleiding de beste ter wereld is. “En Groningen staat bovenaan in Nederland”. Dus dat zit wel goed, verwacht ze.

De reis begint in Groningen met tien fysiotherapeuten, de rest stapt in Zwolle, Amersfoort en Arnhem in. In Amersfoort gaan drie jongens achterin de bus zitten. Ze horen er eigenlijk niet helemaal bij, zegt Hsu-Bert Wang (26). Zij zijn oefentherapeut Cesar, waarvoor je een driejarige HBO-opleiding kan volgen in Den Dolder. Cesar is een behandelmethode voor houding- en bewegingscorrectie. De kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn even slechts als die van fysiotherapeuten. De Bavaria Klinik wil de oefentherapeuten aannemen, maar nog onduidelijk is of het diploma in Duitsland wordt erkend.

Peter Zwart (24) zit naast Hsu-Bert. Hij wil graag in een kliniek aan de slag. Werken in teamverband is hem tijdens de stage ook het beste bevallen. Toen hij op een voorlichtingsdag een video over de Bavaria Klinik zag, raakte hij enthousiast. “Net het paleis van Versailles. Ik wilde meteen wel weg.”

De deelnemers aan de reis vinden het niet zo'n groot probleem om zo ver weg aan de slag te gaan. Janets vriend werkt in Eindhoven bij Philips. “Als ik ga, ga ik eerst voor een half jaar. Als het bevalt kan mijn vriend misschien wel bij een Duitse vestiging van Philips aan de slag.” Olaf haalt de schouders op: “Schaufling of bijvoorbeeld Maastricht. Het maakt niet zo veel uit.” Wel houdt hij zijn woning in Groningen aan “gezien de slechte ervaringen in Spanje en Engeland”. In Spanje waren ze alleen op zijn geld uit geweest en ging hij na een dag al weer terug. In Engeland kreeg het ziekenhuis financiële problemen en werd hij na een maand ontslagen. Peter vertelt dat zijn vriendin meer moeite met zijn vertrek zal hebben dan hij. “Ze heeft Nederlands gestudeerd. Als ze ook nog even Duits doet, kan ze tolk worden.”

De fysiotherapeuten gaan netto ongeveer 2.200 mark in de maand verdienen, volgens directeur Koerts iets beter dan een beginnende fysiotherapeut in Nederland ontvangt. De hiërarchische verhoudingen in de Duitse gezondheidszorg zijn sterk. Een fysiotherapeut dient aanwijzingen van een arts strikt op te volgen. Volgens Koerts is de Bavaria Klinik op dit gebied naar Duitse maatstaven modern. Janet zegt zich ook niet snel iets te laten voorschrijven. “Ik ben de expert, een arts niet.”

De vier meereizende Duitse werknemers van de Bavaria Klinik willen de plannen om Nederlandse fysiotherapeuten aan te trekken, niet toelichten. Daarvoor hebben ze toestemming van hun directie nodig.

    • Herman Staal