Kritiek op abortus foetus met oogziekte

ROTTERDAM, 12 OKT. Tweede-Kamerleden van PvdA en CDA hebben gisteren abortus op foetussen met een oogziekte afgekeurd. Ze deden hun uitspraken in een televisieprogramma waarin werd gemeld dat in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam twee abortussen op foetussen met een oogziekte zouden zijn uitgevoerd.

Het AMC in Amsterdam vindt de afkeurende uitspraken van Kamerleden over twee in het AMC uitgevoerde abortussen op foetussen met de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa “weerzinwekkend”. De Kamerleden Oudkerk (PvdA) en Soutendijk (CDA) zeiden gisteravond in een reportage van een team van de Evangelische Omroep voor de actualiteitenrubriek van 2 Vandaag dat abortus van een foetus met een erfelijke oogziekte “te gek voor woorden” en “verschrikkelijk” is.

Volgens AMC-woordvoerder J. Kortenray wisten de Kamerleden niet over welke ziekte ze spraken, omdat de EO-reporters gistermiddag ook niet wisten om welke ziekte het ging. In de uitzending was sprake van een ernstige erfelijke oogziekte. Kortenray: “Er komt dan binnen korte tijd een papagaaien-circuit op gang. Kamerleden reageren op iedere microfoon die onder hun neus wordt gestoken, zonder zich te informeren. Als instelling ben je vogelvrij. Dat vinden wij weerzinwekkend.”

Oudkerk zei in de uitzending over twee abortussen van foetussen met een erfelijke oogziekte: “Als je mijn persoonlijke mening vraagt, dan vind ik dit afschuwelijk. Want wat is dan nog de grens? Willen we alleen nog maar volmaakte mensen op de wereld hebben? Iemand die slechtziend is, of blind, is net zo goed een mens als ieder ander.”

Geconfronteerd met de kritiek van het AMC komt Oudkerk terug op zijn uitspraak voor de camera: “Als het hier echt om stekeblindheid, om retinitis pigmentosa gaat, dan is er sprake van een medische indicatie en zou abortus dus op sociale indicatie toegepast mogen worden. Maar ik ken echter genoeg mensen die blind zijn en het volkomen waard vinden te leven. Het is een afschuwelijke gedachte dat blinde of dove mensen minderwaardige mensen zouden zijn.”

Voor het D66-Kamerlid Van Boxtel blijft het zeer twijfelachtig of blindheid een reden voor abortus kan zijn. Ook minister Borst (volksgezondheid) zei niet te weten dat blindheid in de familie aanleiding voor prenataal onderzoek en dus voor abortus kan zijn.

Retinitis pigmentosa is een erfelijke oogziekte die vroeger voor een ontsteking werd aangezien (de uitgang -itis wijst daar nu nog op). Het is echter een erfelijke, aangeboren degeneratie van het netvlies die al op kinderleeftijd tot volledige blindheid kan leiden. De aandoening komt regelmatig samen voor met andere aandoeningen, zoals doofheid (syndroom van Usher). Sinds er prenatale diagnostiek mogelijk is binnen de families waar de ziekte voorkomt, kunnen ouders na een onderzoek besluiten om een foetus met de ziekte te laten aborteren. In de uitzending vertelde de bijzonder hoogleraar erfelijke oogziekten dr. E. Bleeker-Wagemakers dat er de laatste twee jaar tien ouderparen voor onderzoek zijn geweest en dat in twee gevallen tot een abortus is besloten.