Kraanwagenchauffeur licht gewond door pijl

AMSTERDAM, 12 OKT. Een kraanwagenchauffeur van de dienst Parkeerbeheer in Amsterdam is gisteravond in de nek geraakt door een vijftien centimeter lange pijl met stalen punt uit een blaaspijp. De man is licht gewond geraakt. De politie heeft een 30-jarige man aangehouden die heeft bekend de pijl te hebben afgeschoten.

De kraanwagenchauffeur was een auto aan het wegslepen bij de ingang van de dierentuin Artis toen hij werd geraakt door het projectiel. Het vloog door het open raam van de kraanwagen en trof de man in de nek.

Ter plaatse vond de politie nog een aantal pijlen op het wegdek. Daardoor kon het standpunt van de schutter worden bepaald. Het bleek een overbuurman van Artis te zijn, die vanuit zijn keukenraam op straat had gemikt. In de keuken werd nog een pijl aangetroffen. De man heeft inmiddels bekend, aldus een woordvoerder van de politie. Het motief van de man, en of hij bewust op de chauffeur heeft geschoten, is nog onduidelijk. “Duw- en trekwerk en schelden zijn we wel gewend. Maar dit hebben we nog nooit meegemaakt”, aldus plaatsvervangend directeur van Parkeerbeheer P. Hijlkema vanmorgen. “Iedereen is geschrokken, het is het gesprek van de dag.” Hij was gisteravond ter plekke om de getroffen chauffeur bij te staan.

Parkeerbeheer, belast met het beboeten en wegslepen van fout-geparkeerde auto's, is een dienst die met veel agressie te maken heeft. In 1994 waren er 28 gewelddadige aanvaringen tussen parkeercontroleurs en burgers.

Na behandeling van de halswond heeft de chauffeur het ziekenhuis verlaten. Volgens Hijlkema is de man verder lichamelijk in orde en zou hij vanmiddag zelf aangifte doen bij de politie.