Koersen Philips en Fokker in herstel op beurs

AMSTERDAM, 12 OKT. Een opleving bij de technologiefondsen op Wall Street bezorgde Philips vanmorgen in Amsterdam een koerswinst van 1,70 gulden op 71,90. Rondom het middaguur noteerde de graadmeter, de AEX-index, 458,84 punten. Dat was 0,86 hoger dan gisteren bij het slot van de handel.

AMSTERDAM Naast Philips wist ook Fokker zich vanmorgen behoorlijk te herstellen. Het vliegtuigfonds kreeg gisteren een klap na geruchten over een surséance-aanvraag. Fokker noteerde rond het middaguur 1 gulden hoger op 7 gulden. Daarmee had Fokker het grootste deel van het verlies van 1,40 gulden gisteren weer weggewerkt.

In Londen stond de toonaangevende index, de FTSE-100, vanmorgen op winst. De dollar was een fractie lager. Dat gold ook voor de Amsterdamse obligatiemarkt.

Nedlloyd dat na het bijstellen van de winstprognose op maandag in een vrije val belandde, lijkt het dieptepunt in koers bereikt te hebben. Rondom het middaguur stond het fonds onveranderd op 42 gulden. Afgelopen dagen verloor het zeevaart- en transportfonds een kwart van zijn beurswaarde.

Unilever won zestig cent op 209,50 en KLM liep vier dubbeltjes op 55,20. Hunter Douglas zakte twee kwartjes tot 78 gulden in reactie op de dalende aluminiumprijzen in de VS. Koninklijke Olie verloor zeventig cent op 195,90.

Voor de cyclische waarden ontwaarden handelaren enige belangstelling. In de chemiehoek koerste DSM twee dubbeltjes hoger op 129,90 en Akzo Nobel 1,20 op 190 gulden. Hoogovens steeg twee dubbeltjes op 60,40.

Ook de financiële hoek liet koersstijgingen zien. ABN Amro werd twee dubbeltjes meer waard op 65,80, bankverzekeraar ING kreeg er veertig cent bij op 92 gulden. Fortis Amev steeg zestig cent op 92,50.

Op de Europese valutamarkten moest de dollar vanmorgen terrein prijsgeven. In Amsterdam noteerde de munt rond 12.00 uur 1,5910 gulden, tegen een slotkoers van 1,5965. De door politieke onrust geplaagde Franse frank noteerde 32,105 gulden (per honderd) tegen 32,135 gulden gisteren.

NEW YORK Op Wall Street werd de handel gisteren voor het eerst deze week met winst afgesloten. De Dow Jones-index klom 14,45 punten tot 4735,25 punten. De omzet bedroeg 343 miljoen aandelen na de forse 412 miljoen van de voorgaande dag.

Ondanks de hogere slotstand was onzekerheid opnieuw troef. Dat kwam door de gebeurtenissen van de dinsdag, toen de beursindex kort na het begin van de handel op een verlies van 65 punten kwam te staan. Dat verlies werd weliswaar gedurende de dag grotendeels weggewerkt, maar erg gerust was de handel er gisteren niet op.

Opnieuw zetten de technologiefondsen de toon. De koersstijgingen die ze gisteren doormaakten waren vooral het gevolg van belangstelling van koopjesjagers. De aandacht ging verder uit naar Chrysler. Een forse daling van de kwartaalwinst belette het aandeel niet in koers te stijgen. Kennelijk hadden de meeste beleggers een grotere winstdaling verwacht.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs steeg de Nikkei-index vandaag 80,21 punten tot een slotstand van 17.971,40 punten. Het herstel van de technologiefondsen leidde tot de opleving. De omzet kwam uit op 280 miljoen aandelen.