Kinderagenda

Beestenboel

Zondag 15 oktober is alweer de laatste dag van de kinderboekenweek en daarom is er een kinderboekenweekfeest in het theater Zuidplein in Rotterdam(Zuid). Negen kinderboekenschrijvers- en tekenaars (Ted van Lieshout, Sjoerd Kuyper, Dick Bruna, Dagmar Stam, Henk Hokke, Bies van Ede, Robert van der Kroft, Rindert Kromhout en Ellen Tijsinger) lezen uit hun boeken voor en als je hun boeken mooi vindt kan ze ook kopen. Verder kan je als je acht jaar bent of ouder zelf toneelspelen; een boekje maken, een dier in elkaar knutselen, voor ƒ 1,- een dierenbutton maken en je laten schminken. De Dierenambulance Rotterdam laat zien hoe zij werken, op de boekenruilbeurs kan je tien boeken (maximaal) ruilen (tot 15 jaar), Koos Wieman speelt een speciale dierenvoorstelling en er is poppentheater van John de Winter voor de allerjongsten. Van 10-16u, toegang gratis.

800.000 huisjes

Maar liefst 800.000 houten huisjes staan er voor je klaar om je eigen pleinen en straten te maken voor een stad of dorp waar jij graag wil wonen. Ook kan je via computers meebouwen aan huizen of stadsdelen op de Müllerpier in Rotterdam (vlabij de Euromast). Met het JeugdVakantiePaspoort, dat door alle leerlingen van het basisonderwijs voor ƒ 5,- kan worden aangevraagd, kan je in de herfstvakantie naar de Müllerpier, waar je in een groot verwarmd tentencomplex aan van alles kan meedoen. Zo kan je in het ENECO theater leren een tv-programma te maken en je mag kiezen of je camerajongen/meisje, regisseur, floormanager, schakel- of geluidstechnicus wil worden (res 010-4172789). Ook zijn er dagelijks play back-wedstrijden (aanmelden op hetzelfde telefoonummer). Lijkt het je leuk om eens in een circus te spelen, dat kan je bij circus Rotjeknor proberen te koorddansen, jongleren, op een bal te lopen, één wielfietsen of als clown gekke fratsen uit te halen. Verder is er veel sport (korfbal, hockey, voetbal en handbal), zijn er skippy-bal en autopedrace's en kan je spijkerbroekhangen, ponyrijden, je eigen sieraden, vliegers of kaarsen maken en in een grote tent spektakelfilms zien. Het paspoort kan worden aangevraagd bij de balie van de Dienst Recreatie Rotterdam, Coolsingel 6 en aan de balie van de Müllerpier. Van 15 t/m 20 okt, van 11-17u. Inl 010-4762211.

Op jacht naar dieren

Ga op zoek naar dieren die verstopt zijn in de mooie onderaardse gewelven van Museum Catharijneconvent. Zo loop je bijvoorbeeld langs de 'Eenhoornen van de St. Marie', deze staan in een grote glazen kast. Zo'n kast noemen ze een vitrine. Het museum staat vol met vitrines, zodat de voorwerpen op deze manier goed beschermd worden en mensen niets kunnen aanraken, maar je toch alles goed kunt zien. Een eenhoorn is een dier dat nooit heeft bestaan. Het is een klein paard met één rechte hoorn op het hoofd. Ook zijn er veel oude schilderijen, kannen en borduurstukken met andere beesten, zoals ezels, vissen, leeuwen en lammetjes. Soms moet je heel goed kijken om te zien om welk beest het nou precies gaat. Bij de speurtocht moet je allerlei vragen beantwoorden over dieren in de kunst; wanneer je op alle vragen het goede antwoord heb gegeven, mag je een leuke prijs uitzoeken. Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 63, Utrecht. Toegang tot 6 jaar gratis, daarboven ƒ 5,-.

Lichtweken

Hoe ontstaat licht? In de Volkssterrewacht Simon Stevin in Hoeven kan je in de twee herfstvakantieweken zelf experimenten doen met licht. Kijk hoe lichtstralen lopen; verander ze zelf van richting met behulp van verschillende soorten glazen. Kijk hoe kleuren ontstaan in bijvoorbeeld plakband door er op een bepaalde manier licht doorheen te laten schijnen. Licht en kleuren hebben met elkaar te maken omdat zonder licht geen kleuren kunnen ontstaan. Dat wordt ook uitgelegd tijdens allerlei proefjes. Van 15 t/m 29 okt, elke di t/m zo van 14-15u30u. Voor kinderen van 8 tot 16 jaar, Volkssterrenwacht Simon Stevin, Bovenstraat 89, Hoeven. Res 0165-502439. Toegang t/m 12 jaar ƒ 7,50, 13 t/m 18 jaar ƒ 10“ daarboven ƒ 12,50.

Voorouders

Wanneer de mannen van Tanimbar op visvangst of op jacht gingen, werden beeldjes meegenomen. Voor en na de jacht werd aan de vooroudersbeeldjes geofferd. Dan werd de voorouder als volgt geroepen: 'Ben je er al, of niet? Ga zitten op de punt van mijn boog'. Op de tentoonstelling 'Vergeten eilanden, het mysterie van de Zuidoost-Molukken' zijn voorouderbeelden in allerlei soorten en maten te zien. Op de Molukken geloven ze dat mensen die dood zijn niet helemaal verdwijnen, de ziel blijft over en die kruipt af en toe in een voorouderbeeld. In de herfstvakantie vertellen Molukse verhalenvertellers sprookjes op dinsdag en vrijdag (17 en 20 okt. 14-16u, vanaf 7 jaar) en worden er op donderdag (19 okt.) Molukse trommels gemaakt (13u30-15U, vanaf 7 jaar). De dinsdag- en donderdagochtend staan in het teken van Japan: Junko Benoist leert je Japans papiervouwen (17 okt 10u30-12u vanaf 7 Jaar) en op 19 okt (10u30-12u) kom je alles te weten over Japan: hoe begroet je iemand? Hoe kleed je je? Op vrijdag 20.10 van 10u30-12u kan je nog leren op de Balinese gamelan (een soort slaginstrument) te spelen. Meedoen kost ƒ 6,50. Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Res 071-5168800.

Eurospoor

Verzamel je treinen of bouw je graag modelbanen ga dan naar Utrecht, waar in de Bernardhal II en III zo'n zestig modelbanen uit Engeland, Duitsland (schaal 1:32), België en Nederland te bewonderen zijn. De modelbaan uit België is zelfs de grootste ter wereld met wel meer dan honderd wagons. Voor je vader (of grootvader) is de beurs ook leuk omdat er ook antieke treintjes te zien zijn, Märklin- en Bingmodellen uit de jaren veertig en vijftig (toen hij nog jong was!). En er is een modelspoormarkt waar allerlei treinspullen geruild en gekocht kunnen worden. Van 20 t/m 22 okt in de Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein, vr 13u30-21u, za en zo 9u30-17u. Toegang kinderen t/m 11 jaar ƒ 7,50, daarboven ƒ 15,-.

Ridders

Alle kinderen krijgen in de herfstvakantie van 14 t/m 22 okt bij binnenkomst in het Legermuseum gratis een ridderpuzzel; in de filmzaal (behalve 19 okt) draait elke middag Ivanhoe (uit 1952 met Liz Taylor in de hoofdrol) en op vrijdag 20 okt kan je tussen 11-16u een Middeleeuwse ridder-kijkdoos maken. Het enige dat je zelf moet meenemen is een schoenendoos. Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Res 015-2150500. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ 2,50, daarboven ƒ 4,50.Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker