In goedkoop-wonenaffaire; OM acht Juppé strafbaar, maar vervolgt hem niet

PARIJS, 12 OKT. Frankrijks premier Alain Juppé hoeft niet direct af te treden. Het openbaar ministerie van Parijs heeft beslist dat hij weliswaar strafbaar is wegens zelfbevoordeling bij het toewijzen van een goedkoop gemeente-appartement, maar dat strafvervolging niet wenselijk is.

De procureur van Parijs heeft aan Juppé de voorwaarde gesteld dat hij vòòr het einde van het jaar verhuist uit het appartement dat hij zichzelf toekende als wethouder van financiën van de gemeente Parijs. Burgemeester Tiberi kreeg de waarschuwing dat andere politici en hoge ambtenaren het risico lopen voor hetzelfde vergrijp met het strafrecht in aanraking te komen.

Met deze beslissing heeft procureur Bruno Cotte een eind gemaakt aan de weken durende dreiging van een regeringscrisis. Als Juppé in staat van vervolging was gesteld, dan had hij volgens ongeschreven regels zijn functie moeten neerleggen zolang het onderzoek duurde. De premier kondigde kort geleden al aan dat hij en zijn kinderen, die van het zelfde soort appartementen genieten, zouden verhuizen. De aanzegging aan de gemeente betekent dat een eeuwenoud systeem van voordelige 'ambtswoningen' op de helling moet.

In de Franse politiek is met opluchting gereageerd. Leden van de regeringsmeerderheid van neo-gaullisten (RPR), liberalen en christen-democraten (UDF) zaten niet te wachten op een acute crisis. Getrouwen van de vorige premier Edouard Balladur (RPR) zijn dezer dagen bezig Juppés begroting '96 ingrijpend te amenderen en bevechten zich zo weer een plaats onder de zon; ook zij zijn niet gebaat bij een te vroegtijdig echec van Juppé.

De linkse oppositie, die slechts over twintig procent van de zetels in de Assemblée Nationale beschikt, heeft ook terughoudend gereageerd. Naar men zegt om geen politiek vuur te stoken van een persoonlijke affaire. De socialisten zijn en waren in te veel juridische moeilijkheden verwikkeld om met geloofwaardigheid een moralistisch standpunt te kunnen innemen. Arnaud de Montebourg, advocaat van de Parijse vereniging van belastingbetalers die de zaak tegen Juppé op gang bracht, concludeert “dat een delinquent aan het hoofd van het land staat”. Alain-Gérard Slama, hoogleraar aan de bekende Hogeschool voor Politieke Wetenschappen, denkt dat veel Fransen vaststellen dat er twee soorten recht zijn, één voor belangrijke politici en één voor gewone burgers.

    • Marc Chavannes