Groningen steunt minima bij kopen gebruiksartikelen

GRONINGEN, 12 OKT. Inwoners van de gemeente Groningen die langdurig op bijstand zijn aangewezen, krijgen een tegemoetkoming in de kosten voor een wasmachine, ijskast of andere noodzakelijke gebruiksartikelen.

Groningen is hiermee een van de eerste gemeenten die een eigen inkomensbeleid gaan voeren op het gebied van de bijzondere bijstand.

Volgens wethouder K. Swaak (Sociale Zaken) zit Groningen hiermee “op het randje” en is het de vraag of het Rijk dit zal accepteren. Swaak hoopt met dit beleid vooruit te lopen op de notitie die het ministerie van sociale zaken binnenkort zal uitbrengen over armoedebestrijding.

Voorheen moesten mensen die bijstand kregen zelf voor duurzame goederen sparen, omdat deze niet onder de bijzondere maar de noodzakelijke kosten vielen. De gemeente schrijft in nota 'Doe mee(r) in de Stad 1996' dat het reserveren voor onverwachte uitgaven feitelijk een illusie is. Groningen heeft voor dit beleid 950.000 gulden beschikbaar. Mensen van wie bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat, kunnen rekenen op een bedrag van rond de 500 gulden. Zij moeten wel aantonen dat ze hun best hebben gedaan minder bijstandsafhankelijk te worden.

Groningen gaat ook ver met het verlagen van het drempelbedrag voor bijzondere bijstand. De eigen bijdrage die men moet betalen om voor bijzondere bijstand, zoals medische kosten, reiskosten en kosten voor rechtshulp, wordt verlaagd van 186 gulden naar 95 gulden en voor 65-plussers naar 47,50 gulden. De drempel geldt helemaal niet meer voor kosten om uit de bijstand te komen, zoals studiekosten.

De gemeente kondigt in de nota aan in navolging van Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen een stadspas in te voeren voor de minima en 65-plussers. Van de 180.000 inwoners komen hiervoor naar schatting zeventig- tot tachtigduizend mensen in aanmerking. De pas vervangt het zogeheten minimafonds en geeft korting bij educatieve, culturele en sportinstellingen. Er wordt nog naar bedrijven gezocht die kortingen willen verlenen. Wethouder K. Swaak vindt niet dat zo'n pas stigmatiserend werkt. “Als je de pas niet te opvallend maakt, maar bijvoorbeeld Postbank-blauw, valt het wel mee.”