Gevangenisstraf voor vergrijp op voetbalveld

EDINBURGH, 12 OKT. Duncan Ferguson is de eerste Britse voetballer die voor een vergrijp op het voetbalveld in de gevangenis beland. De rechtbank in Edinburgh veroordeelde de aanvaller van Everton gisteren in hoger beroep tot drie maanden cel. De Schot gaf vorig jaar april in de wedstrijd van Glasgow Rangers, zijn toenmalige club, tegen Raith Rovers John McStay een kopstoot.

Ferguson toonde spijt van zijn daad, maar dat was voor de rechtbank in Edinburgh geen reden om de straf te verlichten. Volgens Lord Davis Hope had de rechtbank geen alternatief. “In onze ogen is de strafmaat redelijk en dient als voorbeeld voor anderen. Het is niet eens een bijzonder hoge straf.”

Fergusons advocaat, Blair Morgan, voerde juist dat argument aan als de reden van beroep. Morgan ontkende de daad niet, maar de strafmaat was volgens de raadsman absurd. Gelaten legde Ferguson (23) zich neer bij de uitspraak. “Duncan zei niet veel, hij verwachtte dat dit zou gebeuren”, aldus Morgan. “Hij ging uit van het slechtst denkbare scenario.”

Bij Everton reageerden supporters en medewerkers geschokt. Voorzitter Peter Johnson hekelde de strafmaat. “Ik ben zeer teleurgesteld dat een man die geen gevaar is voor de Britse samenleving naar de gevangenis moet voor iets dat plaats vond op een voetbalveld. Toen het gebeurde, was er nauwelijks aandacht voor het vergrijp.” (Reuter)