Gelderland discussieert over herindeling en nieuwe grenzen

ARNHEM, 12 OKT. De provincie Gelderland praat de komende weken in zeven regio's over voorstellen voor gemeentelijke herindeling en aanpassing van de provinciegrenzen. Burgemeester W. Zielhuis van Oldebroek leidt de discussie-avonden als onafhankelijk voorzitter.

De provincie is al enkele jaren bezig met plannen voor het samenvoegen van gemeenten. In een aantal gevallen moeten volgens Gelderland zelfs provinciegrenzen worden verlegd. Zo zouden diverse gemeenten in de Bommelerwaard naar Brabant gaan en gemeenten in de Achterhoek naar Overijssel. In ruil daarvoor wil Gelderland in andere streken gemeenten terughebben. Volgens de provincie is die herschikking het logische gevolg van allerlei regionale samenwerkingsverbanden die in de afgelopen vijftien jaar zijn ontstaan.

De verantwoordelijke gedeputeerde, Doesburg, is een warm voorstander van het versterken van de gemeentelijke bestuurslaag. Dat kan volgens hem door van een aantal kleine gemeenten één grote te maken. Doesburg is tegenstander van het vormen van een vierde bestuurslaag zoals een stadsprovincie, wat mogelijk in Midden-Gelderland gebeurt. Hij is van oordeel dat sterke gemeenten gebiedsoverschrijdende problemen goed zelf met de provincie kunnen regelen. (ANP)