Geen excuses van Hongaarse premier

DEN HAAG, 12 OKT. De Hongaarse premier Gyula Horn weigerde gisteren tijdens zijn bezoek aan Nederland het gedrag van de aanhang van Ferencvaros te veroordelen. Volgens hem is de reactie van Ajax-trainer Van Gaal naar aanleiding van de oerwoud-geluiden tijdens de wedstrijd Ferencvaros - Ajax enigszins overtrokken. “Psychologische oorlogsvoering”, zo typeerde de premier de opschudding aan Amsterdamse zijde.

Horn vroeg zich ook af “wat Van Gaal zou hebben gezegd als Ajax met 5-1 had verloren”. Voor het maken van excuses voelde de premier dan ook weinig. “Als dergelijke zaken allemaal op het niveau van de politiek worden getild, dan zouden we constant bezig zijn met het aanbieden van excuses.” Premier Kok reageerde luchtig op de opmerking van zijn collega. “Hoe harder je Ajax aanpakt, des te beter gaat de ploeg spelen.”