Fusie Lloyds Bank met TSB rond

De fusie tussen de twee Britse banken, Lloyds Bank en branchegenoot Trustees Savingsbank (TSB), is rond. De nieuwe bankinstelling verdringt daarmee in één klap Barclays als de grootste bank van het Verenigd Koninkrijk.

Lloyds TSB beschikt over ongeveer 3000 filialen en heeft een balanstotaal van 140 miljard pond (350 miljard gulden). De samenvoeging, die eind dit jaar zijn beslag moet krijgen, moet nog wel worden goedgekeurd door de Britse en Europese autoriteiten. Ook de aandeelhouders moeten zich nog uitspreken.

De grootste vakbond van bankpersoneel (Bifu) is tegen. Algemeen secretaris Leif Mills vreest voor een golf van ontslagen. Lloyds Bank en TSB tellen samen ongeveer 76.000 werknemers. De bankdirecties zeggen dat daar voorlopig geen sprake van zal zijn, ook al willen ze banen schrappen. Dit denken zij via natuurlijk verloop van het aantal werknemers te bereiken. Lloyds verwacht dat de fusie vanaf 1999 jaarlijks 350 miljoen pond aan besparingen zal opleveren.

Lloyds, nu nog vierde op de ranglijst van Britse banken achter Barclays, National Westminister en Midland, krijgt een belang van 70 procent in de nieuwe combinatie, terwijl TSB 30 procent heeft. In feite neemt Lloyds Bank het heft in handen bij TSB, voorheen Trustee Savings Bank. Sir Brian Pitman, die nu bij Lloyds Bank de leiding heeft, wordt president-directeur van de nieuwe combinatie. Zijn twee vervangers zijn afkomstig van TSB.