Foto

Foto: GRONINGEN - Bouwvakkers werken aan de afrastering op de beschilderde muur van de nieuwe Mesdagkliniek. Deze maand legt de beeldend kunstenaar Nic Bezemer uit Rotterdam de laatste hand aan de muurschildering. De nieuwbouw van de kliniek, waar terbeschikkinggestelden zijn ondergebracht, wordt begin november geopend. Het nieuwe onderkomen, dat 42 miljoen gulden heeft gekost, zal het oude monumentale gebouw gaan vervangen, dat sinds het begin van de jaren zestig dienst deed als tbs-kliniek. Met de nieuwbouw wordt het aantal plaatsen voor behandeling met 63 bedden uitgebreid tot 157. De Mesdagkliniek wordt daarmee de grootste psychiatrische kliniek voor tbs-patiënten in Nederland. De muurschildering van Nic Bezemer is gemaakt in het kader van de zogeheten éénprocentsregeling. Die regeling stelt de Rijksgebouwendienst verplicht een deel van zijn budget aan kunst te besteden. De dienst hield vorig jaar een campagne met de oproep aan beeldend kunstenaars om met ontwerpen te komen. Er kwamen 450 reacties binnen van 75 kunstenaars, waaruit het werk van 43 kunstenaars werd geselecteerd. Deze ontwerpen zullen de komen jaren worden uitgevoerd. (foto Sake Elzinga)