Excuses Japan aan VS voor te late informatie over Daiwa

TOKIO, 12 OKT. De Japanse minister van financiën, Masayoshi Takemura, heeft excuses aangeboden aan zijn Amerikaanse collega, Robert Rubin, voor het niet tijdig inlichten van de Amerikaanse regering over het debâcle rond de Daiwa Bank.

Volgens de krant Mainichi Shimbun heeft Takemura gisteren een half uur met Rubin gebeld. Het komt niet vaak voor dat een minister zo in het stof kruipt. Eerder op de dag hield het departement van Takemura nog vol dat het geen fouten heeft gemaakt in de affaire.

Twee weken geleden bleek dat een obligatiehandelaar van Daiwa in New York in elf jaar tijd een verlies van 1,1 miljard dollar had weten op te bouwen. Hij wist dat verborgen te houden door papieren te vervalsen.

De Japanse bank kreeg van de Amerikaanse financiële autoriteiten een werkverbod opgelegd. Daiwa mag tot eind dit jaar alleen nog maar orders van bestaande klanten afwikkelen. De bank moet ook dagelijks rapporteren aan de 'Fed', het bestuur van de Amerikaanse centrale banken.

De VS waren vooral gebelgd toen uitkwam dat het ministerie van financiën in Tokyo al op 8 augustus wist van de zaak, maar de Amerikaanse autoriteiten pas op 18 september inlichtte. De bank bracht de affaire vervolgens op 26 september naar buiten. Op 2 oktober nam de Fed stappen tegen Daiwa.

Rubin waarschuwde Takemura in het telefoontje dat de zaak niet goed is voor het vertrouwen in de Japanse autoriteiten en de geloofwaardigheid van de Japanse banken en de toezichthouders, aldus het Japanse persbureau Jiji. Japanse banken, die worstelen met een gigantische hoeveelheid slechte leningen, betalen op de kapitaalmarkt inmiddels een 'Japan-premie' in de vorm van extra rente bij het aantrekken van geld.

De Daiwa Bank heeft intussen schoon schip gemaakt. Niet alleen president-directeur Akita Fujita stapt op, ook drie andere topfunctionarissen vertrekken. Dat ging niet van harte. Minister Takemura moest Fujita eerst oproepen zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de affaire, waarvan de schuld tot dan toe alleen in de schoenen werd geschoven van de bewuste handelaar. Daiwa sluit ook zijn vestiging in New York.