Estse premier Vähi dient ontslag in

TALLINN, 12 OKT. De Estse regering is gisteren alsnog gevallen, één dag nadat premier Tiit Vähi zijn minister van binnenlandse zaken, Edgar Savisaar, had ontslagen wegens diens betrokkenheid bij een afluisterschandaal.

Vähi bood president Lennart Meri zijn ontslag aan nadat twee van de drie partijen in zijn regeringscoalitie hadden aangekondigd uit de coalitie te stappen.

De crisis brak dinsdag uit toen Vähi minister van binnenlandse zaken Savisaar, tevens leider van de Centrumpartij, ontsloeg, nadat de Centrumpartij had geweigerd hem uit de regering terug te trekken. Savisaar is in opspraak gekomen toen onlangs bleek dat hij tijdens de formatie van het kabinet-Vähi besprekingen van de nieuwe premier met politici en zakenlieden op de band had opgenomen. De weigering van de Centrumpartij om Savisaar uit de regering terug te trekken bracht een breuk teweeg met de twee andere partijen in de regeringscoalitie, Vähi's Coalitiepartij en de Boerenunie.

Vähi zei gisteren dat “we herhaaldelijk hebben gezegd met de Centrumpartij te willen blijven regeren als ze zich anders zou hebben gedragen. We hebben tot het laatste moment gewacht tot de Centrumpartij in actie zou komen”. Toen dat niet gebeurde en de Centrumpartij Savisaar niet uit de regering terugtrok, was Vähi naar zijn zeggen gedwongen “het imago van Estland te beschermen” door een eind te maken aan de samenwerking. President Meri moet nu een kabinetsformateur aanwijzen. Als zijn eerste kandidaat er niet in slaagt een meerderheidsregering te vormen en ook een tweede kandidaat daarin faalt, wijst het parlement een formateur aan. (Rueter)