Dode meren weer levend door snufje fosfaat in het voorjaar

Een klein beetje fosfaat toegevoegd aan dode meren, waarvan de zuurgraad te hoog is door zure regen, kan maken dat deze weer grotendeels herstellen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door W. Davidson van het Institute of Environmental and Biological Sciences van de Universiteit van Lancaster (GB).

Veel meren in Noord-Canada en Scandinavië zijn de afgelopen eeuw volledig visloos geworden. Dit werd veroorzaakt door verzurende stoffen die vanuit industriegebieden door de lucht werden aangevoerd. De verzurende stoffen waren SO en stikstofoxyden. De hoge zuurgraad bracht aluminium in oplossing dat een dodelijk effect had op visseëieren.

Om de zuurgraad te verlagen werden veel meren met kalk gebufferd, maar dit had als gevolg dat de meren een vreemde algenflora kregen en andere vissen - de zuurgraad werd weer dezelfde, maar de soortensamenstelling van het meer was drastisch veranderd.

Een andere aanpak is het meer in het voorjaar met een klein beetje fosfaat te bemesten. Dit stimuleert de plantengroei - en planten leggen stikstof vast. Door het wegnemen van de stikstofoxyden uit het water daalt de zuurgraad en wordt het oorspronkelijke visleven weer mogelijk. Deze aanpak is alleen mogelijk als meren in de lente veel nitraat bevatten. De experimenten werden uitgevoerd in het Engelse Lake District. (Nature, 12 okt.)