Claes ziet geen 'nieuwe feiten' in rapport justitie

BRUSSEL, 12 OKT. De secretaris-generaal van de NAVO, Willy Claes, heeft vanochtend verklaard dat hij geen “nieuwe elementen” heeft gevonden in het rapport dat de Belgische justitie heeft gemaakt over zijn rol in de zogeheten Agusta- en Dassault affaires.

Claes, die sinds het weer oplaaien van de smeergeldschandalen vragen over zijn positie bij de NAVO heeft vermeden, zei vanmorgen dat in het rapport “geen nieuwe feiten, alleen aanwijzingen” staan.

Claes deed zijn uitspraken tijdens een korte persconferentie na een bezoek aan de NAVO in Brussel van de Albanese president, Sali Berisha. Claes herhaalde dat hij onschuldig is en zei er geen bezwaar tegen te hebben als het onderzoek wordt voortgezet. Wel vroeg hij het recht om zelf met getuigen te worden geconfronteerd. “Ik vraag het recht om me te verdedigen, zoals in een normale democratie.” Claes zei ook dat er verschil is tussen “de man in de straat” en een politicus. “Als een politicus in staat van beschuldiging wordt gesteld, is dat het einde.” Gevraagd of hij daarmee het einde van zijn carrière bij de NAVO bedoelde, zei Claes dat het nu niet het moment was om daar op te antwoorden.

De NAVO topman wordt morgenmiddag gehoord door een bijzondere Kamer-commissie, die moet beslissen of hij in staat van beschuldiging wordt gesteld. De Kamer-commissie baseert zich daarbij onder meer op het rapport van de Belgische justitie.