Britse inflatie naar hoogste peil in drie jaar

LONDEN, 12 OKT. De inflatie in Groot-Brittannië is in september dit jaar gestegen tot 3,9 procent. Dat is het hoogste inflatiecijfer in drie jaar. In augustus bedroeg het tempo van de geldontwaarding nog 3,6 procent op jaarbasis. Dit heeft het Britse bureau voor de statistiek vanmogen bekend gemaakt. Het nieuwe cijfer is het hoogste sinds juni 1992, toen ook een inflatie van 3,9 werd gemeten. De onderliggende inflatie, waarin hypotheekrente-afdrachten niet zijn opgenomen, bedroeg in september dit jaar 3,1 procent op jaarbasis.

De cijfers zullen volgens waarnemers de discussie over het Britse monetaire beleid opnieuw doen oplaaien. Minister van financiën Kenneth Clarke, die de rentepolitiek van de Britse centrale bank bepaalt, verschilt al geruime tijd van mening met bankpresident Eddie George, die sinds dit voorjaar een rente-verhoging adviseert. Clarke heeft er tot nu toe van af gezien de rente te verhogen, en nam vanmorgen de ongebruikelijke stap de inflatiecijfers toe te lichten. “Het brede beeld is dat de inflatie onder controle blijft,” aldus de bewindsman. Hij weet de stijging aan de incidenteel hogere voedselprijzen van de hete zomer van 1995 en een tijdelijke stijging van de grondstoffenprijzen eerder dit jaar.

Op de financiële markten bleven aandelen en het pond sterling onberoerd door het inflatiecijfer. De obligatiemarkt verzwakte enigzins. (Reuter)