BANANENSALSA

Bananensalsa. De a's in dit woord dansen ritmisch aan het oog voorbij. Salsa is niet alleen de naam van een dans, maar ook van een schier eindeloze reeks bijgerechten uit Latijns-Amerika.

Zij mogen zich wegens de versheid van hun ingrediënten en hun uitgesproken smaken verheugen in een groeiende populariteit onder Noord-Amerikanen en ook in Europa. Salsa's zijn in, maar tegelijkertijd deel van eeuwenoude culinaire tradities. Zoiets als ons schoteltje appelmoes - verse, wel te verstaan. Of de sambals uit het Verre Oosten, kim chee uit Korea, tsukemono uit Japan, raitas en chutneys uit India, harissa uit Afrika en pesto en tapenade uit het Middellandse-Zeegebied. Kortom, back to basics.

4 rijpe bananen

1 theelepel vanillesuiker

1 eetlepel maple syrup of schenkstroop

2 theelepels bruine basterdsuiker

(1 eetlepel rum of Malibu)

1 eetlepel chilisaus (of roedjak sambal saus of hot ketchup)

75 gram macadamianoten

Bak de bananen in de schil in en op 175 ß8C voorverwarmde oven gedurende een half uur. Laat de bananen afkoelen. Pel de schil eraf, prak het vruchtvlees fijn en meng het met de overige ingrediënten en 50 gram fijngemalen macadamianoten. hak de rest van de noten grof en strooi ze over de salsa. Lekker bij kip, kalkoen en eend.

    • Annelène van Eijndhoven