Antonia in wedren voor Oscar

AMSTERDAM, 12 OKT. De Nederlandse speelfilm Antonia dingt mee naar een Oscar, de belangrijkste onderscheiding op filmgebied. Dat heeft Holland Film Promotion onlangs bekend gemaakt.

Voor Antonia kreeg regisseur Marleen Gorris tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht een Gouden Kalf. Ook hoofdrolspeelster Willeke van Ammelrooy won een Gouden Kalf. Een Nederlandse commissie met vertegenwoordigers van alle Nederlandse filmorganisaties koos Antonia voor inzending van de Oscars. Zusje, het speelfilmdebuut dat tijdens het filmfestival ook een Gouden Kalf won, kwam niet in aanmerking voor selectie. De film heeft nog geen distributeur en kan daardoor volgens het reglement niet meedingen naar een Oscar.

Holland Film Promotion vindt dat het Ministerie van OC&W informatie over Oscar-inzendingen zou moeten bundelen. Dit om te voorkomen dat ieder jaar opnieuw het wiel uitgevonden moet worden, aldus een woordvoerster.(ANP)