Activiteiten 100 jaar röntgenstraling

Expositie Museon

Op 16 oktober opent in het Museon in Den Haag de expositie Röntgen - 100 jaar straling doorgelicht. Ongeveer de helft van het gepresenteerde materiaal komt uit het Deutsches Röntgenmuseum uit Remscheid-Lennep. Naast informatie over de ontdekking gaat de tentoonstelling in op historische aspecten, de soorten straling en toepassingen daarvan in het dagelijks leven. Ook is er gelegenheid zelf proeven te doen die de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van röntgenstraling verduidelijken. Tot 17 maart 1996.

TV-uitzendingen

Ook op 16 oktober zend de RVU van 21.00-21.50 uur de documentaire 'Van X-rays tot 3D' uit. Het programma is gemaakt door John Kraakman in opdracht van het Koningin Wilhelminafonds en gaat in op de relatie met kankeronderzoek en -therapie.

VPRO's wetenschapsprogramma 'Noorderlicht' gaat op 30 oktober en 6 november respectievelijk over de Nederlandse arts Ziedses des Plantes, die in de jaren twintig een methode bedacht om met röntgenstralen lichaamsdoorsnedes te maken, en over de vraag of de transparantie van het menselijk lichaam duur speelgoed is of medische noodzaak.

Röntgen en Apeldoorn

Zijn jeugd heeft Röntgen doorgebracht in Apeldoorn, waar hij woonde aan de Hoofdstraat 171. Op 8 november wordt daar een bronzen borstbeeld van de onderzoeker onthuld, gemaakt door Frank Letterie. Tegelijk wordt een bescheiden tentoonstelling geopend.

Röntgenpenning

Bij 'De Nederlandse Munt' wordt een speciale Röntgenpenning geslagen, naar een ontwerp van Reinhart Heinsdorff. Hij is verkrijgbaar in brons en zilver en, bij voldoende voorintekening, ook in goud. Te bestellen bij Muntpost in Elst, tel. 08819-72468 en het secretariaat Stichting Herdenking 100 jaar Röntgen, tel. 030-318842.

Congressen

Van 16 tot 20 oktober vindt in het Haagse Congresgebouw het Internationaal Radiologisch Laboranten Congres plaats met als thema 'The still expanding world of radiology'. Verder organiseren zeven beroepsverenigingen op vrijdag 20 oktober eveneens in het Congresgebouw het Nationale Congres 100 jaar Röntgenstraling met als thema 'Röntgen: Toen, Thans en Toekomst'.

Open dag

Op zaterdag 11 november houden meer dan honderd radiologische afdelingen van ziekenhuizen en enkele onderzoeksinstituiten een 'Open dag'. De bezoeker krijgt te zien hoe tegenwoordig medisch met röntgenstralen wordt gewerkt.