'We durven niet naar buiten'; Ernstige rellen in Oost-Timor tegen Indonesië

JAKARTA, 11 OKT. De gouverneur van Oost-Timor, Abilio Osorio Soares, heeft vandaag een klemmend beroep op leger en politie van Indonesië gedaan om de orde te herstellen nadat jongeren de afgelopen dagen geweld en vernielingen aanrichtten in de provinciehoofdstad Dili, waarbij zeker twee doden vielen.

Waarnemers noemen de onlusten van deze week de ernstigste die deze voormalige Portugese kolonie in één jaar hebben geteisterd. Inwoners van Dili zeiden vanmorgen dat groepen jongeren gewapend met messen, bamboestokken en stenen de stad dagenlang onveilig hebben gemaakt, op hun weg branden stichtend en auto's vernielend. “We durven niet naar buiten, want alle straten zijn afgezet door jeugdbenden”, zei iemand.

“Ik richt een dringend verzoek tot de veiligheidsorganen om de orde in Dili te herstellen en legale actie te ondernemen tegen een ieder die hierbij betrokken is”, zei Soares tijdens een persconferentie, terwijl hij was omringd door commandanten van leger en politie. Volgens de gouverneur begonnen de rellen toen maandag de ambtenaar Solomon da Costa Soares werd vermoord. Daarop zou dinsdag een jongeman van buiten de stad als wraakoefening om het leven zijn gebracht.

Vorige maand werden Dili en enkele andere steden in het overwegend rooms-katholieke Oost-Timor getroffen door gewelddadig optreden van lokale jongeren tegen islamitische immigranten. Een semi-officieel onderzoek concludeerde toen dat de onlusten een uiting waren van frustratie van de oorspronkelijke bevolking, die economisch zwak staat tegenover immigranten, die een groot deel van de Oosttimorese volkshuishouding beheersen.

De rellen van deze week waren het gevolg van een bende-oorlog tussen voor- en tegenstanders van de 'integratie' in Indonesië, de officiële aanduiding voor de inlijving van deze voormalige Portugese kolonie in 1976.

Commissaris Andreas Sugianto, de politiechef van Dili, zei tijdens de persconferentie vanmorgen dat eerder op de dag drie politiemannen waren gegijzeld, onder wie een kapitein. Ze waren vrijgelaten nadat een nog onbekend aantal Oosttimorezen door de militairen op vrije voeten was gesteld. Tijdens de botsingen zouden twaalf personen ernstige verwondingen hebben opgelopen, onder wie twee politiemannen. Zes jongeren zouden zijn opgepakt. Sugianto zei dat de politie op de hoogte is van de identiteit van andere jongeren die betrokken waren bij de rellen en sommeerde hen zich vrijwillig te melden. “Zo niet, dan komen we hen halen”, aldus de commissaris.

Rond het middaguur werd er niet meer gevochten in Dili, maar de sfeer in de stad was gespannen. De meeste winkels waren gesloten. Groepjes jongeren met stokken en messen tartten patrouillerende soldaten. Het enige verkeer waren vrachtwagens vol militairen.