Vijf commando's met een heilige olifant in de Vietnam-oorlog

Operation Dumbo Drop. Regie: Simon Wincer. Met: Danny Glover, Ray Liotta, Dennis Leary. In 19 theaters.

Vijf commando's die een olifant dwars door oorlogsgebied vervoeren en ten slotte aan een parachute boven een dorpje vol bijgelovige boeren droppen, dat klinkt als het meest ongeloofwaardige verhaal dat Hollywood heeft voortgebracht sinds The return of the swamp thing. Schijn bedriegt, want Operation Dumbo Drop is gebaseerd op een gebeurtenis tijdens de Vietnam-oorlog in 1968, die operation Barroom werd genoemd. Alleen heeft Walt Disney pictures er anno 1995 een kinderfilm van gemaakt. Aan de commando's is daarom het twaalfjarige jongetje Linh toegevoegd en in het oorlogsgebied schiet niemand op elkaar, de strijd met de Vietcong wordt gevoerd met judogrepen en vuistslagen - dat moet een sportieve oorlog zijn geweest.

Het verhaal is ongecompliceerd: door onachtzaamheid van de overijverige kapitein Doyle (Ray Liotta, die in Something Wild en GoodFellas een specialist in de fanatieke oogopslag is geworden) merkt de Vietcong dat een dorpje met de Amerikanen heult en straft het door zijn heilige olifant te doden. Kapitein Cahill (Danny Glover) belooft een vervangend heilig dier te halen, zeer tegen de zin van Doyle. Van hogerhand worden nog drie musketiers aan hen toegevoegd: een bange, een onhandige en een gewiekste luilak. En natuurlijk zijn ze aan het eind van hun missie een hecht team geworden dat voor elkaar en voor de olifant de Vietcong en de krijgsraad riskeert.

Na de walvis in Free Willy heeft regisseur Simon Wincer zich nu met overgave gestort op het acteertalent van olifant Bo Tat, gespeeld door de Californische viertonner Tai. Het heeft een doorsnee avonturenfilm voor het hele gezin opgeleverd. Niet te lang stilstaan bij de momenten dat het scenario in de knoei dreigt te komen en je ogen uitkijken bij de scene dat Bo Tat in vrije val uit het vliegtuig stort. No animal was harmed bij het maken van deze film, bezweert de titelrol. Dat is een prestatie.

    • Bas Blokker