Turbulentie Wall Street laat Damrak vrijwel onberoerd

AMSTERDAM, 11 OKT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse beurs vertoonden bij de opening van de markt vandaag herstel, ondanks de sterke koersschommeling gisteren op Wall Street. De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter, stond rond 11.30 uur op 456,73, een plus van 2,11 punten. De obligatiemarkt bleef met een gemiddeld koersverlies van twintig cent zwak.

AMSTERDAM Het herstel was vooral te danken aan de koersontwikkeling bij de transportfondsen en Philips. Juist zij hadden de afgelopen dagen flink moeten inleveren, maar genoten vanochtend weer het vertrouwen van de belegger.

Het Rotterdamse concern Nedlloyd, dat gisteren 6,60 gulden inleverde op de sombere voorspellingen, boekte 2 gulden winst op 42 gulden. Van Ommeren, die gisteren ook op de verlieslijst stond, klom 1,10 op 48,20 gulden en Pakhoed won één gulden op 43,10. Ook Philips kwam sterk terug: plus 1,40 op 69,50 gulden.

Handelaren tastten in het duister of het herstel zich zal doorzetten. “Het is mij onduidelijk of dit een tijdelijke breuk is geweest”, zei een beursmakelaar. “Het is in ieder geval een stuk minder nerveus dan dinsdag.” De omzetten waren over de hele linie goed, zij het dat het volume iets lager was dan gisteren.

In de onzekere markt van de afgelopen dagen waren ook de defensieve fondsen populair. Banken, uitgevers en Heineken stonden in de plus. “Ik zou op dit moment opteren voor defensief. Laat de rest maar aandartelen,” luidde het beleggingsadvies van een handelaar.

De koersen van de defensieve waarden stegen overigens niet spectaculair, met uitzondering van Fortis dat er 1,30 bijkreeg op 92,30 gulden. Wolters Kluwer won twee dubbeltjes op 145,20 gulden, VNU 30 cent op 215,30, Heineken 1,50 op 265,20, ING 40 cent op 91,40 en ABN Amro een dubbeltje op 65. Elsevier verloor daarentegen een dubbeltje op 19,90.

NEW YORK Wall Street stevende gisteren af op een grote koersval. Vlak na de opening van de effectenbeurs in New York daalde de Dow Jones-index ruim vijftig punten. Het verlies liep zelfs nog op tot 65 punten, het stopzetten van de voorgeprogrammeerde computerhandel ten spijt. De schade bleef uiteindelijk beperkt. De Dow Jones eindigde op 4720,80 punten, een verlies van 5,42 punten.

De ellende begon met telecommunicatieconcern en chipfabrikant Motorola, dat tegenvallende derde-kwartaalresultaten naar buiten bracht. Daarmee werd de vrees voor slechte kwartaalcijfers in de technologiesector, die de stemming op Wall Street de laatste tijd bepaalt, bewaardheid.

Veel handelaren pakten uit voorzorg alvast hun winst door hun dit jaar flink in waarde gestegen stukken weg te doen. Motorola schoot daardoor acht dollar omlaag tot 61 dollar.

Halverwege de beurs bleek de Dow Jones zich echter aardig te herstellen. Het verlies werd gehalveerd. Handelaren gaven toe dat de vrees voor een terugval van de technologiefondsen misschien wat overtrokken is geweest. Dekkingsaankopen en koopjesjagers zorgden voor de opleving, en daarmee voor een flinke omzet van 418 miljoen aandelen.

Op de valutamarkt kwam de dollar goed weg. De koers sloot op 1,5890 gulden, tegen 1,5835 op maandag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index vandaag 285,08 punten, ofwel 1,6 procent, tot 17.891,19 punten. De beurs ondervond vooral naweeën van de duikeling van de technologiefondsen op Wall Street. De omzet hield niet over: 270 miljoen aandelen gingen om tegen 250 miljoen op maandag. De beurs was gisteren gesloten.