Staat moet na geding schade vergoeden

DEN HAAG, 11 OKT. De Staat moet een vogelkweker uit Gieterveen 75.000 gulden betalen als schadevergoeding voor het onzorgvuldig in beslag nemen van vijf blauwkeel-ara's. Dat heeft de rechter vandaag bepaald na een kort geding in Den Haag. Het bedrag is een voorschot op de door de vogelkweker geschatte schade van drie ton. Het definitieve bedrag moet echter in een zogenoemde bodemprocedure worden vastgesteld.

Volgens de rechter is “voldoende aannemelijk gemaakt dat de ara's als gevolg van de wijze waarop zij in maart 1990 na de inbeslagneming zijn afgevoerd, in een zodanige stress-situatie zijn gebracht dat zij nadien geen jongen meer hebben voortgebracht”. De vogels zijn namelijk afgevoerd in gladde pvc-kokers met luchtgaatjes, die in de auto heen en weer konden rollen. Blauwkeel-ara's mogen alleen met ontheffing worden gehouden. (ANP)