Sleeping Beauty

Foto: De Disney-studio bewaart weinig goede herinneringen aan Sleeping Beauty (Doornroosje), in 1959 geregisseerd door Clyde Geronimi, Eric Larson, Wolfgang Reitherman en Les Clark. De verhouding kosten-baten was nooit zo ongunstig geweest als bij deze duurste naoorlogse lange tekenfilm. In geen twintig jaar is Sleeping Beauty meer in de Nederlandse bioscopen teruggebracht. Nu dat deze week toch weer eens gebeurt - in 62 theaters, waaronder exclusief voor de originele Engelstalige versie, Alfa 3 te Amsterdam - valt het modieuze karakter van de stilering op. Vrij naar oude Franse miniaturen konden de animatoren zich uitleven op een 'moderne' vormgeving, die de traditionele 'full animation' van vorige sprookjes schuwt als een Cobra-schilder Anton Pieck. De decoratieve waarde van Doornroosje verouderde snel, maar is nu weer zo aantrekkelijk als kuipstoelen, Tomadorekjes en andere relicten uit de jaren vijftig.

    • Hans Beerekamp