Regeringscrisis in Estland na ontslag omstreden minister

TALLINN, 11 OKT. In Estland is een regeringscrisis uitgebroken naar aanleiding van het besluit van premier Tiit Vähi om zijn minister van binnenlandse zaken te ontslaan. De Coalitiepartij, de belangrijkste regeringspartij, wil met de Boerenunie uit de regerende coalitie stappen.

Vähi zei vannacht minister Edgar Savisaar - leider van de Centrumpartij, en zelf oud-premier - te hebben ontslagen omdat hij betrokken is bij “schandelen die te groot zijn geworden”. Savisaar, algemeen beschouwd als de tweede man in de regering, raakte onlangs betrokken bij een schandaal dat in Tallinn al snel “het Estse Watergate” werd gedoopt. Hij had in maart geheime bandopnamen gemaakt van onderhandelingen van Vähi over de vorming van diens regering. De opnamen werden door de geheime dienst aangetroffen bij een particulier bewakingsbedrijf van een van Savisaars vrienden. Savisaars Centrumpartij weigerde eerder deze week in te gaan op eisen van de Coalitiepartij, om Savisaar te laten aftreden. Vandaag kondigde de Coalitiepartij daarom aan, uit de regering te stappen. (AP)