PAOK eist groot bedrag van Haan

ROTTERDAM, 11 OKT. Arie Haan heeft nog geen oplossing gevonden voor zijn conflict met werkgever PAOK Saloniki. De Nederlander sprak gisteravond met drie bestuursleden van de Griekse club over de vroegtijdige ontbinding van zijn contract. Feyenoord, met wie de 46-jarige trainer afgelopen zaterdag een contract tot medio 1997 overeen kwam, wil Haan graag nog deze week aan de spelersgroep presenteren.

Haan was gisteren aanwezig bij de trainingen van PAOK, maar hield zich zowel 's ochtends als 's middags afzijdig. Hij liet de werkzaamheden aan zijn assistent over. 's Avonds had Haan een gesprek met een bestuursdelegatie van de club. Volgens de Griekse media werd onder meer over een afkoopsom gesproken. PAOK zou de trainer een bedrag van 500.000 dollar (circa 800.000 gulden) hebben gevraagd. Haan wil dat niet betalen. Beide partijen gaan in de loop van de week opnieuw rond de tafel zitten.

PAOK-voorzitter Thomas Voulinos houdt zich buiten de onderhandelingen tussen het bestuur en de coach. De vermogende zakenman voelt zich door de handelwijze van Feyenoord en van Haan diep beledigd. Hij moest het tussentijdse vertrek van zijn trainer zondag uit de Griekse kranten vernemen. Voulinos weigert nog altijd met Haan te praten en blijft bij zijn standpunt dat de Nederlandse oefenmeester zijn contract bij PAOK gewoon moet uitdienen.

Onze correspondent voegt hieraan toe: Arie Haans plotselinge aankondiging om PAOK in de steek te laten terwille van Feyenoord, dreigt een nieuwe verharding teweeg te brengen in de wijze waarop de Grieken over Nederland denken, juist nu hun opstelling weer wat vriendelijker werd. Men praat over hem nu even vijandig als indertijd over het andere zwarte schaap, oud-minister Van den Broek. Het woord 'verraad' is in de pers reeds gevallen.

Sommige kranten schrijven dat ze zoiets niet van de Nederlander hadden verwacht, terwijl anderen ontdekken dat hij eigenlijk nooit heeft gedeugd. Volgens de Ethnos zou hij al lang zijn afgedankt als hij niet een Ajax-verleden had. Hij zou zich zowel ten opzichte van de spelers als ten opzichte van Griekenland herhaaldelijk onheus hebben uitgelaten.

Het hatelijkst blijkt Miltos Papapostolóu, oud-trainer van het Griekse nationale elftal en nu voorzitter van het Verbond van trainers. Voor Radio Thessaloniki verklaarde hij dat PAOK-voorzitter Voulinos zich niet had hoeven laten verrassen. Al eerder, in België en Duitsland, zou Haan dergelijke streken hebben uitgehaald. In wezen was hij een manager en een kaartspeler, hij trainde vaak zonder eerst sportkleren aan te trekken en waar hij zich aanmeldde, bracht hij twee spelers mee om er rijk van te worden.

Het dagblad Ta Nea pleit ervoor dat voortaan in elke overeenkomst een clausule wordt opgenomen die het de trainer onmogelijk maakt “hem te smeren”. De meeste Griekse kranten geloven overigens dat de moeilijkheden die PAOK nu nog opwerpt, bedoeld zijn om een zo hoog mogelijke schadeloosstelling in de wacht te slepen.