Organon uit hepatitis-test

ROTTERDAM, 11 OKT. Organon Technika trekt zich terug van de markt voor diagnose-testprodukten voor hepatitis C. Dat heeft moederbedrijf Akzo Nobel vanochtend bekendgemaakt. Het besluit volgt op een aantal juridische procedures die Organon heeft verloren. De zaken waren aangespannen door de Amerikaanse concurrent Chiron Corporation, die Organon ervan heeft beschuldigd inbreuk te maken op het octrooi.

Organon en Chiron hebben sinds 1992 een conflict over het octrooi. Het in Emeryville (Californië) gevestigde Chiron heeft toegezegd een aantal nog lopende procedures tegen Organon te beëindigen, nu dit bedrijf heeft laten weten zich van de markt terug te trekken.

De totale omzet in deze tests voor leverinfecties van het type C omvat wereldwijd rond een half miljard gulden. Een kwart daarvan wordt behaald in Europa.

Het conflict tussen Chiron en Organon begon in januari 1992 in het Verenigd Koninkrijk. Chiron daagde Organon in juli '94 voor de Nederlandse rechter. De Britse rechter meende al eerder dat de klacht van Chiron terecht is. Ook de Nederlandse en Belgische rechter hebben gesteld dat Organon in Europa de verkoop van de tests diende te staken. Organon heeft nu besloten af te zien van beroepsprocedures tegen die uitspraken. Ook van verdere procedures in Frankrijk en Italië ziet het bedrijf af. (AP)