Nutricia: geen straf voor Olvarit

DEN HAAG, 11 OKT. De rechtbank in Den Haag heeft Nutricia gisteren in de Olvarit-affaire schuldig verklaard aan overtredingen van de Warenwet, zonder de onderneming een straf op te leggen. De rechtbankpresident liet zwaar wegen dat de fabrikant van babyvoeding de afgelopen twee jaar al veel schade heeft opgelopen door de publiciteit rond de affaire.

De officier van justitie had tegen Nutricia een boete van 300.000 gulden geëist. Maar de rechtbank acht “aannemelijk geworden dat de naam van Nutricia is geschaad, meer dan door de thans bekend feiten gerechtvaardigd”. Nutricia toonde zich gisteren in een reactie blij met de uitspraak dat geen straf wordt opgelegd. Het openbaar ministerie in Den Haag, dat twee weken de tijd heeft om beroep aan te tekenen tegen het vonnis, wilde geen commentaar geven.

Nutricia moest in november 1993 miljoenen potjes Olvarit uit de winkel terughalen. Het runder- en varkensvlees in de potjes Olvarit bleek besmet met de stof p-TSA, een residu van het ontsmettingsmiddel Halamid. De leverancier van het vlees, de firma HVV in Gorinchem, bleek het vlees behandeld te hebben met Halamid om te kunnen voldoen aan de strenge bacteriologische normen van Nutricia. De Olvarit-affaire veroorzaakte een golf van publiciteit, mede doordat de Keuringsdienst van Waren, tot woede van Nutricia, in de openbaarheid bracht dat de gezondheid van baby's in gevaar werd gebracht.

De Keuringsdienst en het openbaar ministerie hielden ook tijdens het justitiële onderzoek vol dat er gezondheidsrisico's waren, maar Nutricia krijgt nu achteraf gelijk van de rechter. De rechtbankpresident achtte het “geenszins aannemelijk gemaakt dat Nutricia in deze affaire uit 1993 de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht”. De rechter concludeerde wel dat het produktieproces bij Nutricia leemtes in de controle vertoonde. Bovendien heeft Nutricia volgens de rechtbank in 1993 niet alert gereageerd na de eerste meldingen over de aanwezigheid van p-TSA in enkele potjes babyvoeding.

De twee directeuren van HVV, Johan U. (50) en Johnny U. (45) kregen een boete van respectievelijk 30.000 en 15.000 gulden opgelegd, plus voorwaardelijke vrijheidsstraffen. De officier van justitie had tegen beiden acht maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Johan U. en Johnny U. hebben in de ogen van de rechtbank wel “onbegrijpelijk en zeer verwijtbaar” gehandeld. Ook al is er dan geen schade aan de volksgezondheid toegebracht, ouders moeten kunnen vertrouwen op een zorgvuldige bedrijfsvoering bij de producenten, zo vond de rechtbank.