'Nederlands bedrijf in Iraanse olie'

Niet bekend

Sinds 6 juni is een Amerikaanse boycot tegen Iran van kracht. Het is alle Amerikaanse bedrijven verboden handel te drijven met Iran, of er te investeren. Volgens de VS steunt Iran terroristische organisaties en is het bezig een atoombom te ontwikkelen.

De Amerikaanse oliemaatschappij Conoco, die eerder dit jaar via een Nederlands dochterbedrijf het Iraanse Sirri-veld in de Perzische Golf wilde ontwikkelen, moest hier na druk van president Clinton van afzien. Het Franse Total maakte in juli bekend het veld te gaan exploiteren.

De projecten waar de olieminister over sprak, betreffen nieuwe velden. Volgens de minister gaat het om zes projecten en een investering van zeven miljard dollar. De minister hoopt voor het einde van dit jaar contracten met de buitenlandse oliemaatschappijen getekend te hebben. In totaal zouden 132 bedrijven uit negentien landen hebben gereageerd op een Iraanse oproep een offerte in te dienen voor nieuwe projecten in de Islamitische Republiek.

De Iraanse olieexport heeft niet te lijden onder het Amerikaanse embargo, zei de onderminister van olie Chitchian Hamid vandaag op een bijeenkomst van het World Energy Council in Japan. “We hebben contacten met ondernemingen van buiten de VS kunnen sluiten die de handel met de VS vervangen,” zei hij. In 1994 verkocht Iran 450 duizend vaten olie per dag aan bedrijven in de VS.

Volgens Hamid verkoopt Iran nu olie aan Zuid-Afrika, waar het land opslagruimte heeft gehuurd om sneller op de marktbehoefte te kunnen reageren. Ook de olieuitvoer naar landen als Thailand, China en India is gestegen. Ook naar Europa en het Middellandse-Zeegebied is meer olie gegaan. Westerse analisten zijn sceptisch over het optimisme van Iran. (Reuter, AFP)