Miljoenenwinst uit drugshandel door IRT-chef ontkend

DEN HAAG, 11 OKT. De voormalige teamleider van het IRT Noord-Holland/ Utrecht, A. Lith, ontkent dat IRT-informanten in het grote Delta-onderzoek miljoenen guldens hebben verdiend aan de handel in verdovende middelen.

Lith zei vanochtend voor de parlementaire enquêtecommissie dat onder zijn verantwoordelijkheid vijf keer een container met softdrugs is doorgelaten. In totaal is volgens Lith 19,5 duizend kilo softdrugs doorgelaten, waarvan vierduizend kilo uiteindelijk in beslag werd genomen. “De rest hebben we bewust in het milieu laten verdwijnen”, aldus Lith.

Eerder deze week zei de Haarlemse politieman K. Langendoen, de uitvoerder van de IRT-methode om drugs door te laten, dat er 45.000 kilo is doorgelaten. “Ik draag geen wetenschap van alle containers die hier over tafel vliegen”, zei Lith. Tijdens het verhoor bleek dat hij van meer zaken binnen het IRT niet op de hoogte was, al was hij van 1989 tot aan de zomer van 1993 de verantwoordelijke teamleider.

Dat de Haarlemse IRT-betrokkenen K. Langendoen en en J. van Vondel, begeleiders van de informanten in het Delta-onderzoek, tonnen aan crimineel geld gebruikten om drugstransporten te kunnen begeleiden, wist Lith ook niet. “Ik had daar zelf naar moeten vragen. Ik neem mezelf kwalijk dat ik dat niet heb gedaan.” Verder was hij er niet van op de hoogte waar de containers met drugs vandaan kwamen of naartoe gingen. Hij ging ervan uit dat dat wel goed zat. Achteraf, zo concludeerde Lith na lang aandringen van de enquêtecommissie, had het Haarlemse 'koningskoppel' hem beter moeten informeren, met name over de betaling van het politiewerk door informanten.

Toch verdedigt Lith nog steeds de IRT-methode. De criminele groepering waar het IRT achteraan zat, zo legde hij uit, heeft volgens zijn informatie in een periode van “tien tot twintig jaar miljoenen tot aan miljarden” guldens verdiend aan allerlei criminele activiteiten, met name de handel in drugs. De ernst van de situatie was de reden waarom het IRT probeerde via een informant hogerop in de organisatie te komen en de kopstukken te kunnen aanhouden, aldus Lith. Volgens hem had de organisatie kunnen worden ontmanteld. Daarvoor was het volgens Lith niet nodig vier jaar lang duizenden kilo's drugs in het criminele milieu te laten verdwijnen, waar de Haarlemse politie vanuit ging. “Dat was zeker niet de bedoeling. We hadden al behoorlijk wat informatie over de groepering en over personen verzameld.”