Interesse Damrak voor regionale beurs Gelderland

ROTTERDAM, 11 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs heeft interesse in het plan om een regionale effectenbeurs in Gelderland op te richten. De beurs werkt daarom samen met de initiatiefnemer, de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM).

De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij wil de regionale beurs begin 1997 laten starten. Eerst wordt bekeken of er genoeg partijen zijn die de investering willen steunen. De bedoeling is dat in eerste instantie vooral kleinere bedrijven en starters uit Gelderland er hun aandelen plaatsen. Maar firma's uit andere delen van het land zijn volgens de GOM op een later tijdstip ook welkom.

De beurs zal naar verwachting beginnende bedrijven trekken met een kapitaalbehoefte van twee tot vijf miljoen gulden. Volgens berekeningen van de GOM moet de omzet op de beurs ongeveer een miljard gulden per jaar bedragen. Dat zou haalbaar zijn.

Het plan voor de regionale beurs werd vanochtend gepresenteerd op de manifestatie 'Gelders Vermogen' op het vliegveld Deelen in Schaarsbergen. Daar zijn beleggers, banken en ondernemers bijeen. “Het plan is complementair aan de marktsegmenten die wij nu reeds bestrijken,” zegt woordvoerder Hoedemakers van de Effectenbeurs.

Volgens Beursplein 5 is er onder beleggers en bedrijven grote behoefte aan een effectenbeurs voor starters. “Sinds de integratie van de parallelmarkt in de rest van de beurs hebben we gezien dat er behoefte blijft bestaan aan kapitaalverschaffing in deze sector,” aldus Hoedemakers.

De parallelmarkt was bedoeld voor kleine bedrijven. De voorwaarden die voor notering golden, waren minder streng dan die voor de officiële beurs. Veel genoteerde ondernemingen gingen failliet of kampten met dalende aandelenkoersen, waardoor de parallelmarkt niet geliefd was.

Hoedemakers vindt dat “we in Nederland niet voortdurend naar de risico's moeten kijken”. Hij verwacht dat de Gelderse markt vooral in trek zal zijn bij institutionele beleggers en goed-ingevoerde particulieren. “Zoals oud-ondernemers die hun schaapjes op het droge hebben en een ander een kans willen geven.” Hij wil dat de risico's eerst duidelijk op een rij gezet worden, “en laat de beleggers daarna zelf uitmaken of het een goed plan is of niet.”

De GOM, die de plannen al in 1994 aankondigde, wil samenwerken met de Amsterdamse beurs. Mogelijk kunnen de systemen van de twee beurzen op elkaar aangesloten worden, waardoor groeiende ondernemingen snel kunnen overstappen naar het Damrak. Een concrete overeenkomst met de GOM heeft de Effectenbeurs nog niet, benadrukt Hoedemakers. GOM-Directeur W. Vrijhoef sluit niet uit dat zijn Amsterdamse collega een belang zal nemen in de op te richten Gelderse beursmaatschappij.