Herkeuringen Marokkaanse WAO'ers worden verscherpt

DEN HAAG, 11 OKT. De herkeuringen van Marokkaanse WAO'ers zullen scherper worden uitgevoerd. Keuringsartsen van het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) hebben hierover met hun Marokkaanse collega's afspraken gemaakt.

In juni sommeerde staatssecretaris Linschoten (sociale zaken) zijn Marokkaanse collega in een brief afspraken na te komen over herkeuring van voormalige Marokkaanse werknemers in Nederland die met een WAO-uitkering in Marokko verblijven. Uit vertrouwelijke cijfers van het GAK bleek dat het aantal Marokkaanse WAO'ers dat na een herkeuring de WAO-uitkering geheel of gedeeltelijk verliest praktisch nul is. Uit een onderzoek van de Commissie Toezicht Sociale Verzekeringen onder 55.000 WAO'ers blijkt dat 29 procent van de herkeurden de WAO-uitkering geheel verliest, terwijl in 18 procent van de gevallen de WAO-uitkeringen na keuring wordt verlaagd. Van de 2.720 WAO'ers in Marokko komen er volgens het GAK circa zevenhonderd voor herkeuring in aanmerking.

Volgens sociale zaken heeft een groep van keuringsartsen van het GAK inmiddels in Marokko duidelijkheid verschaft over de nieuwe WAO-criteria en afspraken gemaakt over de toepassing daarvan. Tevens hebben Marokkaanse keuringsartsen in aanwezigheid van hun GAK-collega's dertig nieuwe gevallen beoordeeld. Het resultaat hiervan was zes gevallen van volledige arbeidsongeschiktheid over de andere gevallen moet nog een beslissing worden genomen.

De woordvoerder benadrukte dat het niet de bedoeling is om de zevenhonderd te herkeuren Marokkaanse WAO'ers naar Nederland te laten komen. In plaats daarvan moeten Marokkaanse keuringsartsen volgens de Nederlandse regels te werk gaan.