GRATIN DE COURGETTES

Dit is een verrukkelijk courgettegerecht dat bovendien zeer geschikt is voor etentjes omdat het van te voren kan worden bereid. En daar zijn zelfkokende gastvrouwen en gastheren altijd tuk op.

Voor 4 personen als bijgerecht:

1 kilogram courgettes

1 dessertlepel tarwegries (griesmeel)

2 eetlepels fijngesneden peterselie

2 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano

zout

25 gram boter

6 eetlepels (liefst Franse) crème fraîche

6 eetlepels versgeraspte belegen Gruyere

Stoom de overdwars gehalveerde courgettes 15 minuten in het groentemandje van een hogedrukpan. Of kook de hele courgettes (dus niet aansnijden) in een pan met kokend water gedurende 25-30 minuten, of tot ze gaar zijn. Leg de courgettes om beurten op een snijplank, snijd ze overlangs in repen en vervolgens in kleine blokjes. Houd dan de snijplank schuin zodat het spontaan vrijkomende vocht kan weglopen. Doe de uitgewaterde courgettes over in een vuurvaste schaal en prak de groente middelfijn. Meng tarwegries, peterselie, parmigiano reggiano en zout naar wens door de courgettes. Verdeel de boter in kleine klontjes over de courgettes. (Tot zover de voorbereidingen.) Roer zonodig de crème fraîche los in een kommetje, meng er de Gruyère door en spreid het mengsel uit over de courgettes. Zet de schaal 15-20 minuten in een voorverwarmde (220 C) oven.

    • Florine Boucher